- Det kommer ikke til å endre spillet med tanke på de økonomiske utsiktene, sier sjeføkonom Nigel Gault i IHS Global Insight til Bloomberg News.
Han sikter til at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vurderer å gjennomføre nye tiltak for å få fart på amerikansk økonomi. Med styringsrenten på nær nullnivå begynner verktøykassen å bli ganske så tømt for virkemidler.
Alternativet som gjenstår er de såkalte kvantitative lettelsene. Sentralbanken har allerede indikert at det kan komme slike lettelser dersom det ikke kommer tegn til bedring i økonomien.
Må få hjulene i gang
Ved å kjøpe store mengder verdipapirer i markedet, som stats- og boliglånsobligasjoner, håper sentralbanken å få amerikanske bedrifter og forbrukere til å bruke penger igjen. Økt etterspørsel sender rentene på slike verdipapirer nedover. Siden styringsrenten allerede er nær null, forsøker sentralbanken å påvirke rentene som bedrifter og husholdninger betaler direkte.
Rundt to tredjedeler av aktiviteten i amerikansk økonomi har sitt utspring i forbruket og økt forbruk vil derfor være nøkkelen til å få hjulene i gang igjen.
Men det kan komme til å koste mye penger. Beregninger som IHS Global har gjort viser at oppkjøp av verdipapirer for rundt 500 milliarder dollar bare vil gi en vekstforbedring på 0,1 prosent til neste år og at arbeidsledigheten vil fortsette å holde seg over ni prosent de kommende to årene.
Trykker penger
Det fine for sentralbanker er at de tross alt sitter på retten til å trykke penger. Og det er nettopp det den amerikanske sentralbanken planlegger å gjøre.
De massive verdipapiroppkjøpene blir finansiert ved øke øke sentralbankens egen balanse. Dermed øker pengemengden i økonomien. Alt annet like vil flere dollar i omløp bety at hver dollar blir mindre hvert - noe som rett og slett skaper inflasjon.
Økt inflasjon og lavere renter vil gjøre det mindre attraktivt å spare og desto mer attraktivt å låne og å bruke penger.
Må unngå prisfall
Og selv om effekten kan synes liten, mener Antulio Bonfim i Macoeconomic Advisors at det uansett er viktig å faktisk gjøre noe.
- Faren ved å ikke gjøre noe vil være ganske høy. Å øke balansen vil trolig føre til at risikoen for deflasjon reduseres, sier Bonfim til Bloomberg News.
Og deflasjon er det siste man ønsker seg. Jo lavere inlfasjonen er, dess høyere blir realrenten, som er den faktiske prisen man betaler for å låne.
Realrenten er nominelle renter fratrukket inflasjon. Deflasjon, som er negativ prisvekst, vil dermed gi et påslag på realrentene.
Bonfim og kollegene hans i Mocroeconomic Advisors har regnet seg frem til at oppkjøp verdipapirer for inntil 2.000 milliarder dollar vil gi en vekstforbedring på 0,3 prosentpoeng i 2011 og 0,4 prosentpoeng i 2012. Dersom oppkjøpene blir i denne størrelsesordenen kan renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner kan komme til å falle så mye som et halvt prosentpoeng, mener tallknuserne.
Ser allerede effekt
Og så langt har bare signalet om at sentralbanken kan komme med ytterligere lettelser ført til rentenedgang. Fed varslet på rentemøtet 21. september at den er klar til å gjennomføre nye tiltak. Siden den tid har renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt fra 2,7 prosent til 2,39 prosent i dag.
Og renten på toårige obligasjoner falt i dag så lavt som 0,3513, det laveste nivået som noensinne er målt.
Dollaren nådde sitt svakeste nivå mot euro på åtte månder tidligere i dag på grunn av spekulasjoner om kvantitative lettelser: Ryktepress på dollar og pund
Les også: Renteras i USA
- Mer kjefting, men ingen alvorlig konflikt
- Det siste vi trenger nå
Bernanke vil ha amerikansk "handlingsregel"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.