Oljefondets eksponering mot europeiske markeder skal reduseres fra over 50 til 40 prosent. Det kommer frem av regjeringens stortingsmelding om fondets forvaltning, som legges frem fredag av finansminister Sigbjørn Johnsen.
Allerede i fjor sa Johnsen at fondets geografiske spredning ville endres over tid til fordel for fremvoksende markeder.
Nesten dobling i Asia
”Denne endringen er påbegynt”, heter det i en melding fra departementet. Fra dagens 50 prosent skal fondets eksponering mot europeiske aksjer og obligasjoner reduseres til 40 prosent, presiserer nå finansdepartementet, uten å gi noen tidshorisont.
- Det kan ikke utelukkes at vi må selge aktiva i Europa, sier Johnsen under pressekonferansen.
I all hovedsak vil imidlertid den økende allokeringen mot andre regioner finansieres med fondets løpende vekst.
- Andelen investert i Europa skal reduseres gradvis over tid. Samtidig vokser fondet, slik at investeringene målt i kroner likevel vil øke på sikt. Fondet skal fortsatt være en betydelig investor i Europa, sier Johnsen i meldingen.
I detalj skal andelen av fondet som er investert i Europa reduseres fra 54 til 41 prosent. Andelen i Amerika og Afrika økes fra 35 til 40 prosent, mens andelen i Asia og Oseania øker fra 11 prosent til rundt 19 prosent. I alt betyr dette at andelen som er investert i fremvoksende markeder går fra seks til ti prosent av fondet.
- Det er viktig at fondet gjenspeiler styrkeforholdene i verdensøkonomien, sier Johnsen.
Nye kriterier for aksjer og obligasjoner
Oljefondet skal også heretter fordele sine aksjeinvesteringer i forhold til størrelsen på de forskjellige markedene verden rundt, altså i henhold til såkalte ”markedsvekter”.
«Markedsvektene vil innebære at en større andel av fondskapitalen blir invesgtert i de framvoksende aksjemarkedene enn i dag. Verdens økonomiske og finansielle tyngdepunkt endres, og det vil gjenspeiles i fondets investeringer», heter det.
Når det gjelder obligasjoner skal disse fordeles på 70 prosent statsobligasjoner og 30 prosent foretaksobligasjoner. Statsobligasjonene skal ikke lenger vektes i forhold til hvor mye lån forskjellige land utsteder, men i forhold til landenes brutto nasjonalprodukt (BNP).
Les også:
Kjøper ikke sentralbanksjefens argumenter
Olsen vil kutte i bruken av oljemilliarder
- Har ingen planer om å gjøre som han sier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.