Oppdatering: Det har senere kommet rapporter om at Opec-delegatene ikke klarte å bli enige om en avtale. Les saken her.
Oljeprisen gjorde et hopp på omlag én dollar fatet på spekulasjon om at oljekartellet Opecs møte i Wien torsdag kan gi en avtale om produksjonsmål.
Senere har prisen stabilisert seg noe lavere, og oljeprisen er nå oppunder 50 dollar fatet.
- Nå ser det ut som, basert på rapporter fra blant annet Energy Aspects, at Saudi-Arabia jobber for et slags produksjonsmål. Det er litt mer spenning i lufta enn vi trodde i går, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til TDN Finans.
Saudi-Arabia anses som det mest innflytelsesrike medlemslandet i oljekartellet Opec.
Les mer om Opec-møtet her:
- Nå braker det løs
- Disse møtene ventes å påvirke Børsen i dag
- Samtaler bak lukkede dører: produksjontak er igjen på bordet
- Iran nekter å godta oljeproduksjonstak
- Maktkamp i Midtøsten lammer Opec
Det snakkes om 32 eller 32,5 millioner fat pr dag som produksjonsmål, omtrent det Opec ligger på i dag. Så sent som onsdag ventet 26 av 27 analytikere intet resultat fra møtet, viste en sammenstilling fra Bloomberg.
Saken fortsetter under bildet.
- Mest psykologi
Dette blir det første Opec-møtet til Saudi-Arabias nye energiminister Khalid al-Falih, som tidligere har ledet det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco.
- Jeg tipper han vil vise at Opec ikke er dødt. I praksis vil et produksjonsmål ikke bety noe for balansen. Det ser ikke ut til å være snakk om kvoter for medlemslandene, kun et slags veiledende mål. Oljeprisen fikk seg en opptur på rundt én dollar på grunn av nyhetene, men det er mest psykologi, sier Kjus.
Han anslår at Saudi-Arabias og andre lands produksjon vil bli den samme fremover uansett hva møtet byr på. For å møte den sesongmessige aircondition-etterspørselen i landet regner han med en liten produksjonsøkning frem mot sommeren.
- Det ser ut til å være tilfelle at Saudi-Arabia vil gå med på et totalmål selv om Iran sier de vil øke sin produksjon betydelig. Så det hele blir veldig løst, og en slik avtale vil ikke ha noe å si for balansen mellom tilbud og etterspørsel, sier Kjus.
Han sier det lå en forventning inne om at Saudi-Arabia nesten skulle forlate Opec og øke sin produksjon fremover.
- Om det var utgangspunktet, og så blir Saudi-Arabia heller arkitekten bak et produksjonsmål, er det likevel en forbedring, sier Kjus.
Uenige fra første minutt
Da oljeministrene møtte journalister i noen få minutter før Opec-møtet i den østerrikske hovedstaden Wien torsdag morgen, kom det en rekke motstridende meldinger.
Les mer her: Oljegigantene uenige fra første minutt
Det var på forhånd et håp om at oljekartellet kunne bli enige om en felles strategi for oljemarkedet, enten ved å enes om produksjonskvoter, produksjonstak eller frys i oljeproduksjon.
Etter at konfliktnivået mellom mange av landene har dratt seg til de siste månedene har dette håpet stadig blitt mindre, særlig på grunn av maktkampen mellom oljegigantene Iran og Saudi-Arabia.
De to rivalene Iran og Saudi-Arabia ligger i en intens strid med hverandre. De to oljerike landene har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979, og konflikten mellom de to landene har tilspisset seg de siste månedene. Det har så langt ført til at alle forhandlinger om en felles strategi for oljekartellet har kollapset.
Men dersom rapportene om Saudi-Arabia stemmer, kan uenighetene se ut til å løses i oljekartellet. Resultatene av møtet ventes å komme frem under en pressekonferanse klokken 16 torsdag.
Tror på stigende oljepris
Energianalytiker Lill Sandvik i Bayerngas tror oljeprisen kan stige en del fremover, uavhengig av møtet. Hun mener produksjonsforstyrrelsene i blant annet Canada, Nigeria og Venezuela kun i begrenset grad har drevet oppgangen den senere tiden.
- Historisk har det vært rundt tre millioner fat ute over flere år. Det er ting som skjer rundt omkring. Det er ikke forventet at det blir noe særlig bedring. Det er litt ekstraordinært med Canada nå, men det er en kortvarig forstyrrelse, ut fra det vi har hørt, sier hun til TDN Finans.
Hun utelukker ikke en prisdupp på kort sikt, men sier at det fundamentale begynner å bedre seg mye nå.
- April var den første måneden med netto reduksjon i oljeproduksjon utenfor Opec på lang tid, sier hun.
Les også på DN.no:
Asia i dag: «Abenomics» på dødsleiet?
Fete lønninger i nytt statlig veiselskap
Frykter norsk avgiftssmitte (DN+)
Den nye trendsporten: Fra fotballjente til stjerneskudd i fjelløping på to år (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.