– Det går selvsagt en smertegrense et sted, sier Høyres Tina Bru i Stortingets energi- og miljøkomité til NTB.

Støttepartiene Venstre og KrF tar ikke et slikt forbehold. De forutsetter at regjeringen presser Statoil til å treffe et nytt konseptvalg som innebærer elektrifisering av alle de fire feltene på Utsirahøyden.

– Statoils løsning er ikke i tråd med Stortingets vilje og tidligere vedtak. Det er ikke troverdig å snakke om en områdeløsning i trinn to. Dette arbeidet må starte nå, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB.

Vil ikke vente
KrF og Venstre vil ikke vente til Stortinget formelt får saken til behandling når planen for utbygging og drift (PUD) skal legges fram neste vår.

– Enhver som har vært med på politisk behandling av olje- og gassutbygginger tidligere, vet at slaget står nå. Dersom olje- og energiministeren ikke setter foten ned og går en ny runde med selskapene, vil tre av fire oljefelt på Utsirahøyden forsynes med kraft fra sterkt forurensende gassturbiner. Da kan vi samtidig glemme å nå målene i klimaforliket, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

LES OGSÅ: <i>Statoil har tatt konseptvalg på Johan Sverdrup </i>

Også fra de øvrige opposisjonspartiene kommer tydelige krav om full elektrifisering. Statoils valgte løsning er ikke god nok, sier Aps klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB.

Han mener konseptvalget som Statoil presenterte torsdag, etterlater flere ubesvarte spørsmål og krever at regjeringen sørger for en uavhengig gjennomgang av anslagene fra Statoil. KrF støtter dette kravet.

– Stortinget har ikke innsyn i kostnader og kalkyler som ligger til grunn for konseptvalget. Vi frykter at den reelle begrunnelsen for at områdeløsningen skrinlegges er uenighet om kostnadsfordeling og konseptvalg mellom oljeselskapene Statoil, Det Norske og Lundin, sier Ropstad.

– Minsteløsning
Statoil har valgt en løsning for elektrisk kraft fra land som kun forsyner oljefeltet Johan Sverdrup i første fase av Utsira-utbyggingen. Hva som skal skje med Ivar Aasen, Gina Krog og Edvard Grieg er ennå ikke avklart. Forurensende gassturbiner er alternativet, men Statoil bedyrer at en områdeløsning fremdeles er aktuell.

– Vi forventer også at selskapene jobber for å kunne realisere dette, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Miljøorganisasjonene Bellona og Zero anslår at norske CO2-utslipp vil øke med mellom en halv og én million tonn dersom Statoils løsning blir valgt. Det tilsvarer utslipp fra over 200.000 biler.

LES OGSÅ: <i>Statoil vil produsere raskt fra Johan Sverdrup</i>

– Valget Statoil tar, vil binde opp det norske utslippet på et høyt nivå i 50 år og hindre kraft fra land til hele Utsira-området, sier nestleder Kari Elisabeth Kaski i ZERO.

LO-forbundet Industri Energi er på sin side sterkt kritisk til planene om elektrifisering. Forbundet mener tiltaket vil tappe fastlandet for strøm og undergrave nye investeringer i landbasert industri.

– I tillegg kan det føre til høyere strømregninger for folk flest, sier nestleder Frode Alfheim. (©NTB)

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.