Etter en kort gjesteopptreden som trygg havn for verdens valutainvestorer, falt den norske kronen markert tilbake igjen i forrige uke. Ekspertene i DnB Nor Markets tror kronen nå kommer til å svekkes ytterligere helt til usikkerheten rundt den greske statsgjelden får en løsning.

- Helt på kort sikt tror vi uroen i markedet kommer til å fortsette og egentlig ta seg noe opp. Det vil fremtvinge en politisk løsning på problemene rundt gjelden i Hellas, hvor man i større grad lager en løsning som markedene oppfatter som troverdig også i forhold til finansieringen for Italia, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

- Frem til en slik løsning kommer på plass tror vi at vi kan komme til å se mer uro, det vil føre til en svekkelse for kronen. På en måneds sikt har vi sagt euronorske opp i åtte, legger han til.

Mandag la meglerhuset frem oppdaterte prognoser for utviklingen i norsk og internasjonal økonomi. Ifølge Aamdal vil kronen kunne gå enda svakere dersom krisen får enda større omfang enn meglerhuset har regnet med.

- Øker uroen kraftig, kan vi fort se at bevegelsen blir mye kraftigere enn vi har sett for oss. Men det kan også fortsatt være at mange oppfatter Norge som et trygt sted å være, sier Aamdal.

Mistet piffen
Foreløpig ser det imidlertid ut som om markedet har mistet litt av troen på den norske kronen som en trygg havn. Da den sveitsiske sentralbanken satte et gulv for sveitserfrancens veksklingskurs mot euro utløste det et rally i den norske kronen.

Men etter at kronen for snart to uker siden gikk til under 7,50 kroner for en euro, det sterkeste nivået mot euro på mer enn åtte år, har den falt tilbake til området i overkant av 7,70 kroner mot euro. Lavere kronekurs betyr en sterkere krone, siden man betaler mindre for en euro desto lavere kursen er.

- Da aktørene skulle ut av sveitsiske franc fløt de inn i norske kroner. Det varte ikke så lenge, men det kan fort være at vi får nye slike bølger, det kan vi ikke utelukke, sier Aamdal

En "falsk havn"
Den amerikanske næringslivsavisen Wall Street Journal skrev før helgen at både den norske og den svenske kronen har vist seg å være "falske havner" i valutamarkedet. Avisen viser til at den norske valutaen har falt mer enn fem prosent i verdi mot amerikanske dollar siden den sveitsiske sentralbanken intervenerte i valutamarkedet.

Historien har vist at den norske kronen har svekket seg markert i urolige tider. Det har skjedd denne gangen også.

- Valutamarkedet er smertelig tregt til å endre på gamle vaner. Som et resultat vil valutaer som tidligere har reagert på økt risikoaversjon fortsatt være under press, mens den amerikanske dollaren klarer å styrke seg, skrev den tyske banken Commerzbank i en oppdatering før helgen, ifølge WSJ.

Norge fremstår kanskje som en trygg havn: Sterke statsfinanser, orden i budsjettet, høyere rente enn i andre land og en høy oljepris som sikrer aktivitet i økonomien, taler for en fortsatt sterk krone.

Men hovedankepunktet mot kronen er fremdeles tilstede:

- Der den feiler er markedslikviditet, sier valutasjef Jonathon Giggs i JP Morgan Asset Management til WSJ.

Kan gjøre comeback
Lav likviditet og status som perifér valuta gjør at mange selger unna kroner når uroen i finansmarkedene øker. Men så snart uroen legger seg, kan kronen igjen bli et attraktivt valg for mange investorer, mener Aamdal i DnB Nor Markets.

Det forutsetter ifølge Aamdal en løsning for Hellas, der landet riktignok misligholder gjelden, men som samtidig innebærer at europeiske banker får tilført kapital og at ECB og myndighetene i Europa gjør det som er nødvendig for å sikre Italia videre finansiering.

- Og ikke noe mislighold fra Italias side. Så kan vi se at situasjonen i valutamarkedene roer seg igjen og at kronen styrker seg, sier Aamdal.

Det vil ifølge Aamdal føre til at kronen styrker seg fra rundt åtte kroner for en euro til området den stort sett har blitt handlet i det siste året på mellom 7,70 og 7,95 kroner for en euro.

- Ikke veldig mye, men si til den nedre delen av handlingsrammen vi har sett en stund. Og kanskje ytterligere, sier Aamdal.

Kronen handles mandag ettermiddag til 7,78 kroner for en euro, en svekkelse fra i underkant av 7,70 kroner da handelen startet.

Les mer: - Markedet er overbevist, men når skal det skje?

- Euroen kan falle under syv kroner

Piffen ut av kronen

Forventer lavrentefest i lang tid

Sterkeste krone på åtte år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.