Kunstig lave priser på verdensmarkedet, kostnadsstruktur og rammebetingelsene solenergiselskapet REC har her i landet, vil slutt tvinge selskapet til å legge ned all virksomhet i Norge, tror REC-analytiker Henrik Shultz i Sparebank 1 Markets. Det første skrittet mot full stans ble trolig tatt under styremøtet tirsdag.

– Slik markedssituasjonen er nå, er det ikke mulig å tjene penger på solenergi – enten virksomheten ligger i Kina, Tyskland, USA eller i Norge. Da er det til sjuende sist de som har størst finansielle muskler og mest tålmodighet som kommer til å vinne. Og da er REC dømt til å tape, sier Shultz til NTB.

Styret i Renewable Energy Corporation ASA (REC) drøftet tirsdag kveld forslaget om å legge ned nesten halvparten av produksjonen i Norge. Utfallet av styrebehandlingen kommer til å bli offentliggjort onsdag morgen, da selskapet legger fram sitt resultat for tredje kvartal i år.

Drøfter nedleggelse
– Styret behandler kapasitetsnedstenging tirsdag kveld, bekrefter direktør for aksjonærkontakt Mikkel Tørud i REC overfor NTB.

Tidligere i år besluttet selskapet å permittere 300 ansatte ved en av waferfabrikkene på Herøya i Telemark og 200 ansatte ved solcellefabrikken i Narvik. I sommer kom meldingen om at også de ansatte ved waferanlegget i Glomfjord i Nordland blir permittert. Til sammen dreier det seg dermed om 700 permitterte Rec-ansatte.

Dersom styret beslutter å legge ned disse tre fabrikkene, vil REC i Norge stå igjen med tre waferfabrikker på Herøya og en i Glomfjord – stedet der REC ble etablert i 1997. Selskapet sysselsetter mer enn 3.900 mennesker på verdensbasis. Totalt er det 1.200 ansatte i Recs norske virksomheter.

– Det kommer ingen kommentarer eller noen ytterligere opplysninger fra oss i dag. Vi har tross alt våre egne ansatte å ta hensyn til i en slik situasjon, sier Tørud.

For treg i starten
Det er en situasjon med stor overproduksjon i markedet, blant annet fra RECs kinesiske konkurrenter, som har tvunget prisene i bunn og bidratt til at etterspørselen relativt sett har sunket. Shulz mener REC bærer deler av ansvaret selv for vanskelighetene selskapet opplever.

– Det har etter hvert klart å få produksjonen opp og kostnadene ned. Og selv om REC i dag har fått opp farten i forhold til konkurrentene, kom selskapet altfor sent ut av startblokka, sier han.

Nedstengningen, som ble foreslått av REC-styret tidligere i høst, utgjør rundt 45 prosent av RECs waferkapasitet i Norge, samt 180 megawatt med solcellekapasitet.

– Dette er et beklagelig, men nødvendig tiltak i dagens markedssituasjon. Vi er klar over hvilken påvirkning dette vil ha for de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Derfor har dette vært en vanskelig avgjørelse, sa konsernsjef Ole Enger. (©NTB)

Også meglerhuset SEB Enskilda har tidligere i år spådd at det går mot full stans for REC i Norge.

Les også:
Permitterer nesten halve arbeidsstyrken

- Ikke mye staten kan gjøre


LO frykter sola går ned for REC (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.