Gullfaks-feltet er en av gullkalvene i Statoil, men har vært hjemsøkt av en lang rekke problemer de siste årene.

Blant annet har Statoil på grunn av trykkproblemer nå stengt 50 av 178 brønner.

Og Statoil kan få problemer med oppstart av de 50 nedstengte brønnene på Gullfaks, skriver Dagens Næringsliv.

Det er krav om en verifisert beredskapsplan for hvordan brønner skal «drepes» i tilfelle en utblåsning. Dersom ikke beredskapsplanene kan dokumenteres, risikerer noen av de 50 brønnene som hittil er stengt, å forbli stengte.

Ikke lett å drepe

Ifølge Teknisk Ukeblad kan Statoil få problemer med å dokumentere beredskapsplanene i et komplekst reservoar der det kreves millimeterpresisjon for boring av avlastningsbrønn.

- For å kunne drepe brønnen må en treffe inn i det opprinnelige borehullet, som ved 1600 meter har en diameter på rundt 21 til 24 centimeter, sier forskningssjef innen boring ved Iris, Helga Gjeraldstveit, til bladet.

- Vitner om uforsvarlig drift
Bellona-leder Frederic Hauge har fulgt Gullfaks-saken tett, og stiller spørsmål ved Statoils planer for boring av avlastningsbrønner på feltet, og sier det vitner om uforsvarlig drift at det ikke er lagt frem tilfresstillende planer om dette.

- Spørsmålene vi stiller minnet først om en alarmklokke, nå minner det om et helt diskotek, sier Hauge til Dagens Næringsliv.

- Ifølge norsk regelverk skal alle brønner på norsk sokkel ha planer for boring av en avlastningsbrønn, sier pressetalsmann Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet.

Dyre dråper
Petoro-sjef Sveinung Sletten venter økte utfordringer når utvinningen på eldre felt skal økes. Det kan fort bli dyrt og komplekst å hente ut de siste dråpene:

- Etterhvert som reservoarene tappes, så synker trykket og oljen flytter seg rundt og blir noen ganger liggende i små lommer. En stor utfordring blir å skaffe oversikt og forstå hvordan oljen forflytter seg i reservoaret. Du må ha mer presisjon i boringen og vite mer om reservoaret i oppdaterte modeller. Trolig må en også bore flere produksjonsbrønner med et oppdelt reservoar, og det vi står foran, er betydelige utfordringer med å få opp de reserver vi regner med, sier Sletten til DN.

Les også: - Kan ikke stå inne for Gullfaks-sikkerheten


<b>Ansatte raser mot Statoil-sjefen</b>

Livredd på sokkelen



<b>Krever at politiet etterforsker Statoil</b>

<b>- Boring på Gullfaks er farlig</b>

- Politiet må etterforske Gullfaks C

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.