Neste uke er det kun én ting som står i fokus, nemlig den europeiske sentralbanksjefens etterlengtede plan for å bøte på krisen i eurosonen.
Når Mario Draghi avholder rentemøte torsdag er det store spørsmålet hvilke planer han har for støttekjøp av statsobligasjoner i de kriserammede eurolandene, som rammes av skyhøye renter. Markedene har allerede merket litt av forventningseffekten, med lavere renter på blant annet Italienske statsobligasjoner.
- Rentekomitéen jobber hardt med å ha en plan klar neste uke. Så hardt at komitéen ikke er tilstede på Jackson Hole denne helgen, selv om det er stedet å være for sentralbankere akkurat nå, skriver Danske Markets i en oppdatering.
I helgen har toppøkonomer, deriblant sentralbanksjef Ben Bernanke, møttes i Jackson Hole i USA.
Les også: Slik ble Jackson Hole verdens viktigste sted i august
Kjemper hard kamp
Lederne i eurosonelandene kjemper nå en hard kamp mot gjeldskrisen, og sliter med å få kontroll på situasjonen. I eurokrisens tredje år fryktes det nå at Hellas må trekke seg fra eurosamarbeidet, som eneste utvei for å løse det enorme budsjettunderskuddet og den umulige gjeldssituasjonen.
Effekten av de enorme eurosummene som har blitt pøst inn i systemet har foreløpig vært liten. Rentene på statsobligasjoner i de hardest rammede landene Hellas, Irland, Italia, Spania og Portugal er fortsatt på krisenivåer, og det store spørsmålet nå er når sentralbanksjef Mario Draghi vil starte støttekjøp av statsobligasjoner fra disse landene.
Det ventes at støttekjøpene kommer til å komme med forbehold om at de ber EU spesifikt om hjelp, og at de på den måte forplikter seg til en rekke reformer.
Målet er å få rentene ned, men det er foreløpig uklart om sentralbanken kommer til å sette seg et eksplisitt mål for hvilket rentenivå disse obligasjonene skal ha, eller om man for eksempel skal ha et mål om en maksdifferanse mellom "kriseobligasjonslånene" og tyske statsobligasjoner.
- Vi venter ikke at banken vil komme med konkrete tak på hvor høyt renten på statsobligasjonene må gå før de støttekjøper, for å sikre størst mulig effektivitet, skriver Danske.
Handelsbanken tror ESB vil komme med mer detaljer rundt støttekjøpene, men tror ikke at de kommer til å starte med obligasjonskjøpene umiddelbart. Handelsbanken tror også at det kan hende at banken kutter styringsrenten ytterligere fra dagens nivå på 0,75 prosent.
Forhåpentligvis kommer svaret rentemøtet, men uansett er det viktig at Tyskland er med på laget for å skape troverdighet rundt bankens strategi. Mangler banken troverdighet blir oppgaven med å få rentene ned svært vanskelig.
Les også:
<b>- Sjekk den grafen, det er jo rake veien nedover</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.