Statsbudsjettet for 2017 kom uten de store seierne norske gründere hadde håpet på, men DNB girer nå opp sin gründersatsing og varsler at de fremover vil ta en mer aktiv rolle i å spleise gründere og investorer.

Neste uke møtes 350 investorer og over 600 gründere for første gang i regi av banken under Oslo Innovation Week.

–  Vi trenger en dugnad hvor flere må stille opp. Myndighetene må komme på banen, men det handler også om det mentale. Det må bli lov å feile, selv om du selvfølgelig ikke kan feile hele tiden, sier Rune Rinnan (58), som er blant investorene som vil være tilstede.

Interessert i stoff om gründere og tidligfaseinvesteringer? Følg DNgründer på Facebook.

I 1993 startet han Televenture, som siden har investert milliarder i oppstartsbedrifter.

– Du er inne på et tema jeg har veldig sterke følelser for, sier konserndirektør for Bedriftsmarked Kjerstin Braathen (46) i DNB.

Braathen er fra 1. mars 2017 ny finansdirektør i DNB.

– Mange venter, lener seg tilbake, venter på at det skal gå galt og så henger de ut de som tar sjansene. Vi kan sitte og gjør det, mens vi venter på at oljenæringen over tid vil bidra mindre til verdiskapning. Eller så kan vi anerkjenne at, ja, det er høy risiko i tidligfase. Vi kommer til å feile på veien, men fremtidens Norge kan ikke se ut som det gjør i dag, sier Braathen.

– Er det sånn i investormiljøene at man risikerer å bli hengt ut om man driver med tidligfaseinvesteringer?

– Svaret er ja, det er sånn i investormiljøene. Tap blir brukt mot deg. Det er ikke noe å lure på. Det må være lov å tape, svarer Rinnan.

At man tar regnskaper til gründerselskaper og påpeker at de går i underskudd er en gjennomgående feilanalyse man får mot seg, mener Rinnan.

– Den kommer opp hvert år, selv om det gjerne kan være helt etter planen å gå i underskudd noen år. Du skal ikke være for nærtagen om du skal drive med dette. 

Er det virkelig sant at feiling og nederlag fremmer suksess? Les Eva Grindes kommentar: Fiasko er oppskrytt (DN+)

Ventureinvesteringer eller engleinvesteringer gjøres gjerne ved at man investerer i en rekke selskaper, en portefølje, med visshet om at statistikken tilsier at langt ifra alle selskapene vil lykkes.

Av alle gründerne som startet opp i 2003 i Norge, var bare halvparten fortsatt aktive ti år senere. Og kun en av ti lykkes godt og skaper stor verdi for seg selv og samfunnet rundt. 

Tanken er risikoen er større, men den potensielle gevinsten på å plukke en vinner er mye høyere, fordi man kommer så tidlig inn i selskapet at man får med seg nesten hele verdistigningen.

Tall fra Eurostat indikerer at tilgangen på risikokapital i Norge i 2014 er lavere enn hva det var rett før finanskrisen, og at Norge kommer dårligst ut på tilgangen til risikokapital i Norden.

Oslo. 30.08.16. Rune Rinnan (investor) og Kjerstin Braathen (konserndirektør i DNB). Om ventureinvesteringer.
Oslo. 30.08.16. Rune Rinnan (investor) og Kjerstin Braathen (konserndirektør i DNB). Om ventureinvesteringer. (Foto: Elin Høyland)

Ivrer for skatteincentiver

Braathen er samtidig klare på at hun mener regjeringen har en rolle å spille, og burde komme på banen med incentiver for å investere i gründerbedirfter.

– Det er viktig at mer privat kapital settes i arbeid for å sikre vekst og verdiskapning på sikt. Da er det myndighetene en som sitter på et sett av virkemidler, sier hun.

Braathen sier hun hadde håpet at det skulle komme incentiver for å få mer privat kapital inn i norske bedrifter, og at dette skal utredes videre.

– Jeg tror det vil bidra til mer kapital inn i gründerbedrifter, sier Rinnan.

– Ser du på venturekapitalforeningen, så er det lett for dem å identifsere seg med venturekapital, men i realiteten er det mer modne private equity-selskaper de ønsker å fokusere på. Det er få miljøer igjen som jobber i den første fasen.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen foreslår skattefradrag for å investere i nye gründerbedrifter

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Tid for dekkskifte. Har du husket denne?
Gjør du det selv så er det et par ting du må være oppmerksom på, spesielt om du har uorginale felger på dekkene dine.
02:12
Publisert:
 

 
- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert: