Årets første uke startet i rødt - med fall i oljepris og kraftig nedgang på børser over hele verden.

- Det som skjer nå er veldig rart, synes jeg, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Han viser til at det i dag er lite som tyder på at verdensøkonomen har bråstoppet. Samtidig står han fast ved at oljeprisfallet skyldes økt produksjon - og ikke fall i etterspørselen - og at dette er svært bra for global økonomi.

Andreassen ser derfor ingen annen forklaring på børsfallet enn ny bekymring for Hellas. Ettersom børsene allerede har steget mye, særlig de amerikanske, skal det i dag veldig lite til før investorene blir usikre, mener han.

- Jeg tror ikke vi ser starten på et stort børsfall, sier sjeføkonomen.

Bred nedgang

Samtlige av de store børsene i Europa falt tilbake mandag. Størst var nedgangen på børsen i Milano, som falt nær fem prosent. London, Paris og Frankfurt endte ned henholdsvis to, tre og 3,3 prosent.

På børsen i New York endte den brede S&P 500-indeksen ned 1,8 prosent mandag kveld, mens markedet i Tokyo sluttet ned tre prosent tirsdag morgen.

Ifølge Bloombergs oversikt over de 24 største aksjemarkedene i de modne økonomiene i verden har samtlige av de 24 markedene falt i løpet av det siste døgnet.

Oslo Børs falt mandag 2,4 prosent og fortsetter ned 0,4 prosent tirsdag morgen.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider.

Klar for «grexit»

I romjulen klarte ikke nasjonalforsamlingen i Hellas å samle seg om en ny president i tredje og siste avstemningsrunde. Dermed skal det avholdes nyvalg i slutten av januar.

I helgen skrev Der Spiegel at Tysklands statsminister Angela Merkel er rede til å la Hellas forlate eurosonen dersom landet får en regjering som forkaster den nåværende strenge innstrammingspolitikken.

Mandag falt euroen til sitt laveste nivå siden 2006. Andreassen mener kursfallet riktignok ikke var stort nok til å kunne slå fast at signalene fra Tyskland var den eneste rimelige forklaringen.

Frykten for at «grexit» vil ha smitteeffekter, ga imidlertid uten tvil store utslag i Italia med det kraftige børsfallet på Milano-børsen, understreker Andreassen.

Samtidig var det ingen bevegelser på statsobligasjonsmarkedene i Italia og Spania mandag, påpeker han.

Merkel vil at Aten skal forbli i eurosonen, forsikret hennes talsmann Steffen Seibert mandag, skriver NTB.

Mot pengetrykking

Handelsbanken Capital Markets viser i sin morgenrapport til uttalelsene fra sjefen for den europeiske sentralbanken (ECB) om at risikoen for at sentralbanken ikke oppfyller sitt mandat om prisstabilitet nå er større enn hva den var for et halvt år siden.

- Dette har fyrt oppunder spekulasjoner om at ECB kommer på banen allerede nå i januar med en større pakke med kjøp av stats- og selskapsobligasjoner (QE), skriver analytiker Marius Gonsholt Hov.

- Spekulasjonene ble ikke akkurat mindre i løpet av mandagen, ettersom vi fikk de foreløpige KPI-tallene fraTyskland, som viste seg svakere enn ventet, skriver han.

Les også:
Flytter nær far
Slik får du super-rente allerede i dag
USA i dag: Robot - forvalter: 1-0  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.