Atombombene som ble sluppet ved krigens slutt i 1945 markerer starten på atomalderen, men også starten på en ny geologisk epoke i jordens historie; menneskets tidsalder, antropocen, skriver di.se.

Da ble vi for første gang den sterkeste fysiske, kjemiske og biologiske kraften på planeten som dermed overgikk naturkreftene, ifølge en ny studie som er publisert i tidsskriftet The Anthropocene Review.

Fra da av peker pilene for mange miljørelaterte problemer rett i været.

Ifølge forskernes analyser er det egentlig rundt 1950 alt tar fart for alvor, men de foreslår at sprengningen av atombombene i juli 1945 er en mer passende grense for starten på den nye epoken.

Mennesket er nå i ferd med å forme kloden i en utstrekning som ingen art noensinne har gjort, og der jordens økosystem nå påvirkes sterkt og styres av forbruket og produksjonen vår.

Norske forskere er også opptatt av antropocen, og har blant annet stilt spørsmålet «Hvem er villest i landet her?»

Vi har satt spor for millioner av år

Selv om menneskene skulle dø ut vil sporene etter vår framferd bestå i millioner av år i de geologiske lagene.

Og de sporene begynner da verdens befolkning øker raskere. Økonomiene vokser dramatisk, urbaniseringen tiltar, samt at vannforbruket og forbruket av kunstgjødsel øker radikalt. I tillegg starter masseproduksjon av nye typer plast som spres utover hele kloden.

I tillegg øker CO2-nivåene i atmosfæren stadig raskere, og forsuringen i havene øker dramatisk. På toppen innledes utfiskingen av havene for alvor og nedhuggingen av regnskogene når kritiske nivåer.

Forskerne som ledes av den australske geokjemikeren Will Steffen ved Australian National University sier at de selv ikke forventet å finne en så skarp og tydelig grense for antropocen.

Det må imildertid nevnes at antropocen fortsatt er et omstridt og ikke offisielt begrep, selv om tilhengerskaren øker blant forskere. Etter den gjeldende klassifiseringen befinner vi oss fortsatt i holocen, en epoke som startet på slutten av istiden og som dermed omfatter menneskenes historie fra og med da det første jordbruket oppsto.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Antall ville dyr i verden har falt kraftig

 

Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid  (2013)


Tegner dystert bilde av klodens helsetilstand  (2013)

 

Veksten er problemet i verden (2012)