Kinas internasjonale handel overrasker positivt. Nå advarer økonomer mot å legge for mye i tallene.
- Dette ser greit ut på papiret, men underliggende er det ikke bra, sier Harald Magnus Andreassen i Swedbank til DN.
Eksporten fra Kina økte med 15,3 prosent i september mot samme måned ifjor, viser de ferske tallene. Samtidig ble importen syv prosent høyere, noe som førte til et handelsoverskudd på 31 milliarder dollar. På forhånd var overskuddet ventet til 41 milliarder dollar, ifølge TDN Finans.
- Problemet er at importen er mye svakere enn eksporten. Sånn sett viser handelstallene at Kina går dårligere, mener Andreassen.
- Tegn på svakhet
Kinas overskudd på handelsbalansen som andel av verdiskapningen (bnp) er i årets tredje kvartal i overkant av fire prosent, ifølge sjeføkonomens beregninger.
- Som andel av bnp, har overskuddet steget mye de siste par kvartalene. Kortsiktig er det bra for veksten i Kina at det eksporteres mye. Samtidig er det her et tegn på en svakhet i kinesisk økonomi, sier Andreassen.
- Kina kan ikke måtte vokse mye ved å ha et større overskudd i utenriksøkonomien. Det tåler ikke resten av verden uansett. Kinas overskudd tilsvarer andres underskudd. Ingen kan se for seg at løsningen er å øke overskuddet i utenriksøkonomien. Dette vil skape permanente og alvorlige ubalalanser i verdensøkonomien, sier han.
Importen øker
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets viser på sin side til at en overraskende sterk utviklingen i importen demper frykten for at den innenlandske etterspørselen er i ferd med å bremse opp.
- Importen fra Hongkong økte mye, men det var også betydelig vekst i importen fra USA, Europa og resten av Asia i september, påpeker han i en morgenrapport fra meglerhuset mandag.
Andreassen i Swedbank ser ikke like stor grunn til optimisme.
- Tallene er noe påvirket av flere handledager i september i år, påpeker han og fortsetter:
- Ser vi på hva som egentlig har skjedd, er dette heller ikke imponerende. Det har i realiteten ikke vært noe økning i importen inn til Kina det siste halvannet året. Det er to ting som forklarer dette. Det ene er at en god del råvarerpriser, for eksempel malmprisen, har falt. Samtidig er det også åpenbart en svakere vekst innad i etterspørsel, hevder han.
Jukser med eksporttall
Både Magunussen og Andreassen understreker at det var særlig var eksporten til Hongkong som trakk opp.
- Det betyr at tallene bør tolkes med varsomhet, sier Magnussen.
Også Andreassen peker på at kinesiske eksportører fremdeles jukser «en del» med eksporttallene til Hong Kong. Omfattende bruk av falske fakturaer hos kinesiske eksportører har lenge vært et tema blant markedsaktørene.
- Det dobbelt- og feilrapporteres, og dette ser ut til å ha steget igjen, påstår han.
I kontrast
Kinas statsminister Li Keqiang er trygg på at landets vekst vil komme inn på rundt 7,5 prosent, meldte Bloomberg News før helgen.
Nordea Markets skriver i sin morgenrapport mandag at «overraskende positiv kinesisk september handelsbalanse» står i kontrast til den amerikanske sentralbankens bekymring for svakere vekst ute, noe som fremgår av referatet fra forrige rentemøte.
- Eksporten økte langt mer enn ventet og importen økte kraftig etter fall i forrige måned. Men de gode tallene var ikke nok til å oppmuntre markedet, heter det i morgenrapporten.
- En bølge av risikoaversjon driver nedsalget i aksjer og oppgangen i tradisjonelt trygge papirer, skriver meglerhuset.
Det kommer nye bnp-tall fra Kina til neste uke.
- Folk er bekymret for fjerde kvartal og videre. Handelsbalansen fra Kina i dag var bedre enn ventet med det er for mye negativitet som veier opp for dette. Investorer kommer til å se etter flere positive indikatorer før vi ser noe fremgang, sier strateg Ryan Huang i IG til Bloomberg News, skriver TDN Finans.