En rekke blandede makrotall fra USA og Kina har på ny sådd tvil om veksten i verdensøkonomien.

Mens optimistene forklarer variasjonene med en uvanlig kald amerikansk vinter og feiringen av kinesisk nyttår, er det kun førstnevnte som får gehør av sjeføkonomene Harald Magnus Andreassen i Swebank First og Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Bredt fall

Andreassen er ombord et tog mellom to av Kinas største byer tirsdag, der han skuer utover rekker på rekker med tomme boligblokker.

Han mener man sannsynligvis står overfor en oppbremsning i Kina og viser til nedgang i både forbruk, investeringer og industriproduksjon. Bakgrunnen er en innstramming i kreditten, dog fra fortsatt høyere nivåer, som man så i andre halvår ifjor, påpeker han. Samtidig har markedsrentene steget.

- Veksten har kommet ned ganske bredt. At gjeldsveksten er dempet har helt sikkert bidratt til oppbremsningen, sier Andreassen til DN.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Swedbank.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Swedbank. (Foto: Gorm K. Gaare)

- Skal godt ned

Han legger til at nyttårsfeiring er det hvert år, og at dette ikke kan forklare svekkelsen man har sett i begynnelsen av året. Aktivitetsindeksen PMI i Kina skuffet så også mandag.

- Veksten skal godt ned i første kvartal med mindre det skjer noe veldig overraskende i mars måned. Men det er det ingenting som tyder på, sier han.

Kinesiske myndigheter har tidligere varslet en vekst på 7,5 prosent for 2014. Andreassen tror fasit for første kvartal vil ligge i overkant av 7,0 prosent.

- Jeg tror den egentlige veksten, fra fjerde til første kvartal, den kvartalsvise veksten, så kan det godt havne på femtallet med de bremsesporene vi har sett, sier Andreassen.

- Sprikende

- Hvordan er stemningen blant dem du treffer der ute nå?

- Det er sprikende og man får aldri én sammenhengende historie. Generelt er kineserne optimistiske og tror alt alt går bra, og at myndighetene vil redde dem igjen dersom det går galt. Det er ikke en analyse som beroliger andre enn kineserne selv, sier Andreassen.

- Vil avta

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror kinesiske myndigheter klarer å ligge på rundt vekstmålsetningen i 2014, men ikke vil klare å opprettholde veksten fra 2016.

For å opprettholde veksten i år og neste år, må de vise en del velvilje når det gjelder stimulansepolitikk, mener han.

- I mine øyne er det ganske klart at veksten vil avta, sier Syed til DN.

Sjeføkonomen mener januar- og februar-tallene fra Kina alltid er vanskelige å tolke, og at man ofte får en revidering i mars. Han har større lit til mars og april.

- Ser man på det bredere bildet så er det litt annerledes, og den strukturelle veksten skal nok ned, sier Syed.

Sjeføkonom Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets.
Sjeføkonom Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets. (Foto: Kristine Nyborg)
 

Frykter gjeldsbombe

Sjeføkonomen mener også at det kinesiske skyggebanksystemet utgjør det største usikkerhetsmomentet i makrobildet akkurat nå.

Han påpeker imidlertid at myndighetene har ganske sterk kontroll gjennom sentralbanken, som styrer likviditeten inn i de fire store statlige bankene, og derigjennom i skyggebanksystemet. Dermed kan Kina bidra til å dempe aktiviteten, som gjort ifjor, og forhindre at nedsiderisikoen vil materialisere seg med full kraft, mener sjeføkonomen.

- De prøver både å formane og gjennom faktiske handlinger til å få bankene til å redusere den risikoen, sier han.

Den psykologiske effekten av eventuelle mislighold er vanskeligere å beskytte seg mot, og er en hovedgrunnen bak Syeds nedsidevurdering.

- Jeg kan gi deg tall på mye, men ikke på hvor stor den psykologiske effekten vil bli, sier Syed.

Ser stigende vekst i USA

Når det gjelder USA er begge sjeføkonomene betydelig mer optimistiske, der arbeidsledigheten er på vei nedover og boligmarkedet fortsetter å bedre seg, mens inflasjonen holder seg lav og der økonomien er fri for overinvesteringer.

Stiv kulde og mye snø har imidlertid innvirket på amerikanske makrotall de siste månedene, mener begge.

- Det er ganske sannsynlig at vi vil se en tiltakende vekst gjennom året, sier Andreassen.

Syed mener utviklingen i USA det siste året har vist en klar bedring, og tviler på at konjunkturen har endret seg på en måned eller to.

- Jeg er ikke så fryktelig bekymret for den amerikanske gjeninnhentingen, som jeg tror vil fortsette, sier han.

Støttes av Fed

Sjeføkonomen mener dette også klart fremkommer av Feds rentemøte i forrige uke, der renteprognosen ble justert opp med 0,25 prosentpoeng i 2015, og hele 0,50 prosentpoeng mot slutten av 2016.

Fed-sjef Janet Yellen pekte også på værforholdene som en forklaring på svakere makrotall de siste månedene.

- Hadde Fed mistenkt dette for å være fundamentale endringer har de neppe gjort dette, sier Sparebank-økonomen.

Den økonomiske veksten i USA målt ved brutto nasjonalproduktet steg 2,4 prosent i fjerde kvartal ifjor. Forventningene til første kvartal er en vekst på under to prosent, ifølge Bloomberg.

IMF anslår veksten i USA til 2,8 prosent i 2014, opp fra 1,9 prosent ifjor. Sparebank 1 Markets estimerer på sin side veksten til 2,7 prosent.

Les også:
Asia i dag: Advarer investorer mot «bråkete demokrati» i India

Kineserne er bekymret for sparepengene

Kinas sentralbank vil beskytte bankinnskudd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.