Det internasjonale pengefondet (IMF) gikk natt til tirsdag ut med sine fremtidsprognoser for verdensøkonomien, og tegnet et svakere utviklingsbilde enn tidligere antatt i oktober i fjor.

Fondet mener den totalte økonomiske veksten det neste året vil bli på 3,5 prosent - en nedgang på 0,3 prosentpoeng. Dette vil trolig ta seg opp til 3,7 prosent i 2016, ifølge IMF.

Årsaken til nedjusterringen er blant annet den lave oljeprisen, som har mer enn halvert seg siden sommeren i fjor. Prisen for et oljefat er tirsdag morgen 48,55 dollar.

- Lavere oljepris har positive veksteffekter for importlandene. Likevel justerer IMF veksten kun opp for USA, der det ventes en BNP-vekst på 3,6 prosent i år og 3,3 prosent neste år, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i morgenrapporten tirsdag.

- Lavere oljepris er ikke nok til å oppveie for utsiktene til svakere etterspørsel, tilføyer analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i sin morgenrapport.

IKKE SÅ VERST: Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets mener anslagene er solide. FOTO: Ole Morten Melgård
IKKE SÅ VERST: Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets mener anslagene er solide. FOTO: Ole Morten Melgård

Skeptisk

- Januar-anslagene viser at den amerikanske veksten holder seg godt oppe ved inngangen til det nye året, påpeker Magnussen.

Også i Storbritannia anslås økonomien å vokse for 2015 og 2016 til henholdsvis 2,6 prosent og 2,4 prosent. Situasjonen ser derimot mørkere ut i både Norge og eurosonen.

For eurosonen ventes det en lavere oppgang enn først anslått på 1,1 prosent i år og 1,6 prosent neste år.

- Vi er skeptisk til om det vil gå så bra neste år. For Fastlands-Norge anslås 1,6 prosent og 2,1 prosent. Også her ligger vi klart lavere enn konsensus, forklarer Magnussen.

Den største nedjusteringen kom imidlertid for Russland, som nå ventes å falle med 3,0 prosent i år. Også i Japan er prognosene justert litt ned til henholdsvis 1,2 prosent og 0,6 prosent i år.

- Solid vekst

Seniorøkonomen mener likevel IMFs forventede vekst på 3,5 prosent er «solid vekst i et historisk perspektiv».

- Stadig mer av vekstbidraget kommer imidlertid fra Kina, hvor BNP ventes opp 6,8 prosent i år og India med forventet vekst på 6,3 prosent i år, hvilket betyr økt sårbarhet dersom disse økonomiene skulle bremse opp, forklarer han.

BNP-veksten i Kina ble høyere enn forventet med 7,3 prosent i fjorårets fjerde kvartal. Den totale veksten på 7,4 prosent i 2014 er likevel den laveste i landet på 24 år.

Den sterkeste driveren i verden er nå USA, ifølge sjeføkonom Kaushik Basu i Verdensbanken.

- Den globale økonomien drives av en enkelt motor, den amerikanske, uttalte han i forrige uke, før han la til:

- Dette skaper ikke rosenrøde utsikter for verden.

LES OGSÅ: Protector venter markert inntektsvekst

– Iskanten vil forsvinne til slutt

Bellona krever at oljedirektøren må gå  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.