To personer er fortsatt innlagt på sykehus i Madrid med mistanke om ebolasmitte, i tillegg til sykepleieren som har testet positivt på viruset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det er uunngåelig at flere tilfeller av ebolasmitte vil dukke opp i Europa, men man er godt forberedt og sykdommen kan kontrolleres.

– Tilfeller der folk er smittet i andre land, og tilfeller som ligner det vi har sett i Spania, vil høyst sannsynlig dukke opp igjen, sier Zsuzsanna Jakab, som er WHOs europeiske direktør.

Diaré

Tirsdag kveld ble det klart at tredjemann ikke lenger var syk som man fryktet, det opplyste de spanske helsemyndighetene.

Dette var en kvinnelig helsearbeider som hadde diarésymptomer, men ikke feber.

Fortsatt er sykepleierens ektemann og en person som har reist i et ebolarammet land innlagt på sykehuset til nærmere kontroll.

Sykehuset opplyser også at 22 personer som har vært i kontakt med den smittede sykepleieren, har blitt identifisert og at de blir overvåket.

Mandag ble det kjent at den 44 år gamle kvinnen hadde blitt smittet av det fryktede viruset, som den første personen utenfor Afrika. Hun blir nå behandlet med antistoffer fra personer som tidligere har vært smittet av blødningsfeberen.

Smittetilfellet ble kjent samme dag som en norsk lege fikk påvist ebola i Sierra Leone. Den norske kvinnen, som jobbet for Leger Uten Grenser, kom tirsdag til Norge og ligger nå i isolat på Oslo universitetssykehus Ullevål.

Undersøker

Den spanske sykepleieren jobber ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid, hvor hun var med og pleiet to spanske prester som hadde blitt smittet av ebolaviruset i Vest-Afrika. Begge prestene døde få dager etter at de ble innlagt.

EU har bedt spanske myndigheter opplyse hvordan sykepleieren kunne bli smittet til tross for omfattende smittevernstiltak, og spanske myndigheter innledet tirsdag en undersøkelse av saken.

Sykepleieren begynte å følge seg dårlig tirsdag sist uke, men ble ikke innlagt på sykehus før søndag etter å ha klaget over feber, ifølge myndighetene.

Hun blir nå behandlet på den samme enheten som de avdøde prestene.

Vettskremt

Det har også blitt reist spørsmål om sikkerhetsprosedyrene under behandlingen av de to prestene ved sykehuset.

– Folk er vettskremte, sier en kardiolog ved sykehuset til nyhetsbyrået AFP.

– Vi kan ikke forstå hvordan en person som bærer en dobbel beskyttelsesdrakt og to par hansker kan ha blitt smittet, sier legen, som hevder at Spania ikke er forberedt på å takle blødningsfeberen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Økonomisk nedtur for ebolalandene