Mange av verdens oljegiganter har siklet etter oljelisenser på Grønland.

Men nå dropper verdens største oljeselskap Exxon Mobil Corp, som tjente 44 milliarder dollar ifjor, all oljejakt ved verdens største øy. Oljegiganten har ikke lagt inn bud på de ettertraktede grønlandske lisensene, skriver business.dk.

Exxon Mobil har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse om hvorfor det trekker seg fra Grønland.

Men oljegiganten vil ifølge aktører i bransjen prioritere investeringer i produksjon av naturgass, herunder den kontroversielle skifergassen i USA, der det er utsikter til svært god fortjeneste på kort sikt.

For det er ifølge avisen hverken billig eller risikofritt å lete etter olje og utvikle kommersielle oljefelt i Arktis. Det kan kreve mange prøveboringer over mange år før det eventuelt blir full klaff for oljeselskapene som skal prøve lykken ved Grønland og Arktis.

Advarsler
Den franske oljekjempen Total advarte i høst de store energiselskapene som borer etter olje i arktiske farvann på grunn av risikoen for miljømessig katastrofe og derav stor skade på selskapenes image.

Til tross for advarselen har det vært stor rift om de 19 konsesjonene i Grønlandshavet som Grønlands Selvstyres råstoffbyrå BMP har utlyst i et område på 50.000 kvadratkilometer.

Blant interessentene er verdens nest største oljeselskap, britisk-hollandske Shell , samt BP, Chevron, Japan Oil og Statoil.

Det er ventet at hvem som blir operatører på verdens nordligste offshore-felter blir kunngjort før nyttår.

BMP venter at de første prøveboringene tidligst begynner om rundt ti år, når oljeselskapene skal ha utviklet den beste teknologi og boreteknikk til de vanskelige forholdene ved øst-Grønland hvor det er mange isfjell og havis året rundt.

USAs geologiske undersøkelser har vurdert at det finnes fossilt brensel tilsvarende 31 milliarder fat olje utenfor Nordøst-Grønland.

Les også: - Olje ved Grønland vil være en katastrofe


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.