Verdensbanken øker for første gang på tre år sitt anslag for veksten i verdensøkonomien. Veksttakten ventes å øke til 3,2 prosent i år fra 2,4 prosent i fjor.
Det fremgår av Verdensbankens halvårlige «Global Economic Prospects» (GEP) tirsdag, skriver TDN Finans.
Oppjusterer
I sin rapport i juni 2013 anslo Verdensbanken veksten i verdensøkonomien til 3,0 prosent.
I sin nye rapport fremholder banken at veksten ventes å bli stabilisert på 3,4 i 2015 og 3,5 prosent i 2016.
Verdensbanken advarer likevel mot at den amerikanske sentralbanken Federal Reserves nedtrapping av pengepolitiske stimuleringstiltak vil kunne lede til en svakere global utvikling enn ventet.
Forutsetter lettelser
Konjunkturoppgangen drives i hovedsak av høyinntektsland hvor det er en viktig faktor at den finanspolitiske innstrammingseffekten fortsetter å lettes.
I 2014 ventes USAs økonomi å øke med 2,8 prosent, mens brutto nasjonalprodukt for eurosonen, etter to års tilbakegang, ventes å stige med 1,1 prosent, ifølge TDN Finans.
Også de fremvoksende landenes økonomi henter seg ifølge Verdensbanken inn igjen i år, etter to svake år. BNP-veksten i Kina ventes imidlertid å stabilisere seg på 7,7 prosent, som i fjor, fremgår det av GEP.
«Veksten ser ut til å styrkes både i høyinntekts- og utviklingsland, men nedsiderisikoer fortsetter å true gjeninnhentingen i verdensøkonomien», sier sjefen for Verdensbanken, Jim Yong Kim, i en pressemelding.
- Viktig signalverdi
SEB mener de nye prognosene vil være viktig for det generelle investeringsklimaet fremover.
"Det er en viktig signalverdi for det generelle sentimentet fremover at til og med de store internasjonale organisasjonene nå begynner å fremheve lyspunkter i verdensøkonomien i stedet for, som i tidligere rapporter, i høy grad å løfte frem nedsiderisiko og usikkerhet", skriver meglerhuset i sin morgenrapport.
SEBs eget anslag for USA er en vekst på 3,3 prosent i 2014, mens Verdensbanken ligger noen tiendedeler over meglerhusets anslag for Kina og eurosonen, fremgår det.
Les også:
Asia i dag: Kina renner over med dollar
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.