Veksten i den kinesiske økonomien er fortsatt robust, men har avtatt noe den seneste tiden, ifølge Verdensbanken. BNP-veksten i 2010 anslås til 9,5 prosent, fallende til 8,5 prosent neste år. Pengepolitikken bør imidlertid i større grad baseres på renten, mener de.

Det fremgår av bankens seneste kvartalsrapport om Kina, publisert fredag.

Videre fremgår det at nedgangen i offentlige investeringer delvis har blitt motvirket av høye investeringsnivåer i eiendomsmarkedet, mens et godt arbeidsmarked støtter opp om et fortsatt sterkt privatkonsum.

"Ledende indikatorer og industriproduksjonstall indikerer noe moderasjon i vekstraten i andre kvartal, men takten er fortsatt høy", heter det.

Økt import og fallende handelsnivåer har gitt lavere handelsoverskudd til tross for at eksporten har kommet kraftig opp fra bunnen i begynnelsen av 2009.

Positiv, men usikker
Verdensbanken mener utsiktene for den kinesiske økonomien er gode, spesielt på grunn av styrken i vekstmarkedene, men globalt er det stor risiko.

Det anbefales å fortsette normaliseringen av penge- og finanspolitikken.

"Betydelig usikkerhet rundt de gode utsiktene krever politisk fleksibilitet fremfor fortsatt stimuli", skriver økonomene i Verdensbanken.

"Kina kunne med fordel la renter spille en større rolle i pengepolitikken".

Videre påpekes nødvendigheten av reformer som sikrer at den økonomiske veksten forblir bærekraftig sosialt og energi/miljømessig. For å oppnå dette vil det være nødvendig med finansielle reformer i flere områder.

Ytterligere reformer innen sosial proteksjonisme og arbeidsmarkedstiltak vil være viktig både for å fostre produktivitetsvekst og bedre sosiale forhold, ifølge Verdensbanken.

Myndighetens tiltak for å styrke det private næringslivets rolle i økonomien og fjerne barrierer ønskes velkomne og myndighetene oppfordres til å tydeliggjøre hvilken rolle de venter at de statseide selskapene i landet skal spille.

Les også: - Kina bør revaluere - så snart som mulig

Kina rykker fra USA og Europa og Veksten kommer om 2 år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.