Verdensbanken skal dermed fortsatt ledes av en amerikaner, slik tradisjonen er, mens Det internasjonale pengefondet (IMF) ledes av en europeer. Heller ikke franske Christine Lagarde hadde noen utfordrere da hun tok fatt på sin andre periode som IMF-sjef i juli.
Medisinutdannede Jim Yong Kim har fått mye heder for hvordan Verdensbanken mobiliserte under ebolaepidemien i Vest-Afrika i 2014. Han får også ros for organisasjonens klimainnsats.
Men blant de ansatte er han en omstridt mann. Det skyldes ikke minst en upopulær omorganisering og en strid om bonuser til flere av bankens øverste ledere.
De ansattes organisasjon gikk i forrige måned offentlig ut med kritikken og fastslo at arbeidsplassen deres var rammet av «lederkrise». I et åpent brev kritiserte de også Kim for å mangle en klar strategi.
Men både USA og Kina samt en rekke utviklingsland har uttrykt støtte til Kim, som etter alt å dømme vil bli formelt utnevnt til leder for fem nye år i neste måned.
Verdensbanken ble opprettet i 1945 og jobber for å fremme økonomisk utvikling i utviklingsland. Den har 15.000 ansatte og 189 medlemsland.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.