Rapporten baserer seg på funn fra 80 forskere fra 12 forskjellige land og ble lagt fram på verdenskongressen til Verdens naturvernunion (IUCN) på Hawaii mandag.

– Vi vet alle at havene forsørger denne planeten. Vi vet alle at havene leverer hvert andre pust vi tar. Og likevel gjør vi havene syke, sier IUCN-leder Inger Andersen.

Rapporten er ifølge medforfatter Dan Laffoley den mest omfattende og systematiske studien som er laget om konsekvensen av oppvarmingen av havene.

– Mer sykdom

Han sier at verdenshavene har absorbert over 93 prosent av ekstravarmen fra klimaendringene siden 1970, noe som har holdt tilbake temperaturstigningen på land og endret livsrytmen i havene drastisk. Studien inneholder dokumentasjon på at oppvarmingen «fører til økt sykdom i plante- og dyrepopulasjoner».

Den økte varmen fører også til at kolera-bærende bakterier og giftige algeoppblomstringer spres lettere, noe som kan få direkte konsekvenser for folkehelsen.

– Vi har uforvarende puttet oss selv i reagensrøret hvor eksperimentet blir utført, sier Laffoley.

– Årstidene endres

Forskerne har tatt for seg alle hovedøkosystemene i havet, og har sett på situasjonen for alt fra mikroorganismer til hvaler.

Rapporten viser at maneter, sjøfugler og plankton har flyttet seg mot polene med opp mot ti breddegrader.

– Bevegelsene i det marine miljøet skjer 1,5 til 5 ganger raskere enn noe vi har sett på land. Vi endrer på årstidene i havet, sier Laffoley.

De høye temperaturene vil sannsynligvis endre på kjønnsbalansen blant framtidens skilpadder, fordi det er større sjanse for at hunnskilpadder fødes i høyere temperaturer. Varmen fører også til at mikroorganismer vil dominere større deler av havet.

– Når man ser på helheten, ser man et utstrakt og urovekkende spekter av konsekvenser, sier Laffoley.

Les også: Ny studie: Norsk torsk har plast i magen
 

- Resultatene er virkelig ubehagelige

Havet forsures i alarmerende tempo

 
Havnivået stiger raskere enn på 2800 år - og akselererer

Frykter mer plast enn fisk i havet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.