Siden finanskrisen høsten 2008 har verdens største sentralbanker tilført markedene astronomiske beløp i ny likviditet og holdt rentene nært nullpunktet eller til og med innført negative renter.

Tilgangen til kapital har ikke bare vært enkel i de berørte markedene i Japan, USA, Kina og Europa, men også i andre land som har tilgang til internasjonale kapitalmarkeder.

Den amerikanske sentralbanken FED har alene skapt 4000 milliarder dollar (over 33.000 milliarder kroner) i ny likviditet.

Advarslene om de langsiktige konsekvensene av en slik politikk har tiltatt de siste årene.

På slutten av fjoråret advarte blant annet tyske vismenn om at pengetrykkingen må ta slutt hvis man skal unngå en ny finanskrise. En effekt av pengetrykkingen er at den globale gjelden har økt med 50.000 milliarder dollar siden 2009 til 240.000 milliarder dollar.

Tror på tredobling av gullprisen

Nå føyer den Hongkong-baserte finansanalytikeren Christopher Wood i meglerhuset CLSA seg i rekken av sterke kritikere.

I et ferskt kundebrev skriver Woods at han ser for seg en tredobling av gullprisen fordi vi vil få en kollaps av hele pengesystemet slik vi kjenner det i dag, skriver Business Insider.

Gullprisen har steget over 25 prosent siden nyttår, men det er ifølge Woods bare småtteri mot det som er i vente.

Han spår en tredobling av gullprisen fra dagens nivå på rundt 1.370 dollar per unse til 4.200 dollar (1,14 millioner kroner per kilo).

Økonomiene har blitt avhengige av kunstig åndedrett

Den bakenforliggende årsaken til at Woods tror gullprisen på sikt skal til himmels er at han ikke tror sentralbankene vil klare å avslutte de ukonvensjonelle metodene som er brukt for å støtte flere av verdens største økonomier. Han mener økonomiene har blitt helt avhengig av sentralbankenes støttekjøp av eiendeler - først og fremst obligasjoner.

Woods tror heller ikke sentralbankene vil lykkes i å øke rentene til «normale» nivåer, og at det av den grunn blir mer attraktivt å kjøpe gull.

Når den kunstige åndedretten fra sentralbankene etter hvert slutter å fungere vil pengesystemet ifølge finansanalytikeren mer eller mindre kollapse, og samfunnet vil gå tilbake til en mer fysisk standard, som vil sende gullprisen til værs.

Woods poengterer imidlertid ifølge Business Insider at dette ikke er noe som vil skje i morgen, og at investorene som vil putte pengene i gull må ha tålmodighet, og at en slik investering må ses på som en forsikring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Verdens eldste bank i trøbbel


  Asia i dag: Sentralbankene mangler ammunisjon

- Vi kommer alle til å betale en fryktelig pris  

 
Slakter pengetrykkingen til Federal Reserve (2013)

- Anbefalt av DNtv:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert: