Det internasjonale pengefondet IMF endrer ikke anslaget for global vekst i 2016 og 2017. Anslaget for 2016 er uendret på 3,1 prosent, og anslaget for 2017 er uendret på 3,4 prosent.

Prognosen for USA nedjusteres imidlertid betydelig.

Det fremgår IMFs World Economic Outlook (WEO)-rapport publisert tirsdag, sammenlignet med en oppdatering fra juli.

Fondet har nedjustert utsiktene for de modne økonomiene noe, samtidig som vekstanslagene for resten av verden er justert noe opp.

Avdempede utsikter

«Våre forventninger til fremtidig global vekst og produktivitet har falt i lys av nylige skuffende utfall. Deflasjonspresset fortsetter og usikkerheter knyttet til politikken i den globale økonomien er forhøyet. De nåværende økonomiske utsiktene forblir avdempede», heter det i prognoserapporten.

IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld skriver i rapporten at sammen med økonomiske spenninger, reflekterer brexit-avstemningen misnøye knyttet til grenseoverskridende migrasjon, som har fyrt opp nasjonalistiske følelser i Europa og stilt spørsmål ved videre EU-integrasjon.

«Sentrifugale politiske krefter over hele kontinentet gjør det vanskelig å opprettholde og avansere økonomiske reformer», skriver Obstfeld.

IMF-sjeføkonomen understreker at er viktig å forsvare utsiktene for økende handelsintegrering.

«Et globalt miljø fiendtlig innstilt til handel vil gjøre det umulig for råvareeksportører og lavinntektsland generelt å utvikle nye eksportmidler og gradvis redusere inntektsgapene til rikere land».

Kutter vekstprognosen for USA

IMF nedjusterer vekstanslaget for reelt brutto nasjonalprodukt i USA i 2016 med 0,8 prosentpoeng til 1,6 prosent. For 2017 nedjusterer fondet anslaget til 2,2 prosent fra 2,5 prosent.

En langvarig lagerproduksjonssyklus og svake investeringer i næringslivet har ført til en nedjustering av 2016-prognosen. De svake investeringene skyldes fortsatt negative energiinvesteringer, sterkere dollar og økt politisk usikkerhet knyttet til presidentvalget, opplyses det i rapporten.

I 2017 ventes veksten å ta seg opp til 2,2 prosent, da effekten av lavere energipriser og tidligere dollarstyrking jevnes ut.

Oppjusterer eurosonen

For eurosonen oppjusterer fondet sitt anslag til 1,7 prosent i 2016, fra tidligere 1,6 prosent. For 2017 oppjusterer fondet vekstanslaget til 1,5 prosent fra 1,4 prosent.

Oppgangen i eurosonen ventes å fortsette i et noe lavere tempo i 2016 og 2017 enn i 2015. Lave oljepriser, beskjeden finanspolitikk og lettende pengepolitikk vil støtte vekst, mens svakere investortillit som følge av usikkerhet etter Brexit vil tynge aktiviteten, heter det i rapporten.

Videre opplyses det at på mellomlangsikt er potensiell vekst i eurosonen anslått til 1,4 prosent, holdt tilbake av ugunstig demografi, høy arbeidsledighet og strukturelle hindringer, samt gjeld og svekket bankbalanse i enkelte land.

Svake utsikter for Japan

IMF oppjusterer anslaget for BNP-vekst i Japan i 2016 med 0,2 prosentpoeng, til 0,5 prosent. Anslaget for 2017 blir justert opp 0,5 prosentpoeng til 0,6 prosent.

Utsettelsen av økningen i forbruket, de nylig annonserte veksttiltakene, inkludert det supplementerende budsjettet, og ytterligere pengepolitiske lettelser vil støtte privat konsum på kort sikt. Dette utligner noe av den økende usikkerheten grunnet styrkelsen av yen og svak global vekst, heter det i rapporten.

Japans utsikter på mellomlang sikt forblir svake, hovedsakelig som følge av negativ befolkningsvekst, skriver fondet.

Nedjusterer norsk vekst

Pengefondet nedjusterer ventet reell BNP-vekst i Norge til 0,8 prosent i 2016 fra tidligere 1,0 prosent. For 2017 nedjusteres vekstanslaget til 1,2 prosent fra 1,5 prosent.

Det fremgår av IMFs World Economic Outlook-rapport (WEO), publisert tirsdag, sammenlignet med forrige WEO, publisert i april.

IMF ventet at aktvitetsnivået vil ta seg opp i 2017 på grunn av ekspansiv finans- og pengepolitikk, en mer konkurransedyktig valuta og en gradvis økning i oljeprisen.

IMF oppjusterer anslaget for KPI-vekst i 2016 fra 2,8 prosent til 3,2 prosent. For 2017 nedjusteres anslaget til 2,3 fra 2,5 prosent.

Anslaget for arbeidsledigheten tas opp til 4,7 prosent i 2016, fra 4,6 i april-rapporten. For 2017 anslås nå ledigheten å falle til 4,5 prosent, fra tidligere anslag på 4,4 prosent.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.