- Jeg kan gjerne flytte på meg! Men jeg må si at det kommer litt an på hva det er snakk om og hvor det er. Jeg er fra Sørlandet og har ikke akkurat lyst til å flytte til Tromsø der det er mørkt halve året, sier jusstudent Hege Jordbakke.

Hun får støtte av studiekameraten Bård Bergersen:

- Jeg flytter hvor som helst om det må til. Jeg er også villig til å jobbe mye - det er kanskje ikke så viktig å få drømmejobben i starten, men jeg tror at det kommer til å bli litt viktigere etterhvert, sier han.

NHO-sjef John G. Bernander startet i sommer debatten om unges holdninger i arbeidslivet, og fikk støtte av en rekke ledere i næringslivet.

Les mer:
- Noe har gått tapt
- Norsk ungdom har ingen respekt for arbeidsgiver
Mener unge er kresne og kravstore

Men nå slår den nye Worklife-undersøkelsen fra Manpower fast at Bernander og co. har lite å frykte:

- Det er en myte at unge arbeidstakere er kravstore og late. Tvert imot er de villige til å strekke seg mye lengre enn foreldregenerasjonen for å få den rette jobben eller for å avansere i karrieren, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower til DN.no.

- Er du overrasket?

- Nei, jeg er ikke det. Vår erf#229 med ungdom er gjennomgående veldig bra, sier Brath.

 

Stiller krav, men...
- Det stemmer nok at mange unge stiller større krav til arbeidsgiver i dag, men det har mer med velstandsutviklingen generelt i samfunnet å gjøre enn hvilken generasjon man tilhører, tror Maalfrid Brath.

- Jeg har erfart at ungdom flest ikke er late, og at de mer enn gjerne bretter opp ermene for å gjøre en innsats, sier hun.

* På spørsmål om hva man er villig til for å avansere karrieremessig, sier 42 prosent av de spurte ungdommene (født på 80- og 90-tallet) at de er villige til å flytte til et annet sted, mens bare 24 prosent av generasjonen over (født på 60-tallet) sier det samme.

* 26 prosent av de unge er villige til å bruke mindre tid på venner, mot 17 prosent av foreldrene.

* 53 prosent av ungdommene er villige til å være tilgjengelige for arbeidsgiver i ferien, mens 37 prosent av foreldrene sier det samme.

* 29 prosent av de unge er villig til å droppe en ferie, mot 18 prosent av foreldrene. Og 20 prosent av ungdommene er villige til å ta en praksisplass med lav lønn mot bare 8 prosent av foreldrene.

* Når man blir spurt om hva man er villig til for å få en bestemt jobb, ser vi at 41 prosent av de unge er villige til å flytte på seg, mens 24 prosent av foreldrene kan tenke seg å gjøre det.

De trauste "eldre"
- Her kommer det tydelig frem at de unge er langt mer fleksible enn generasjonen over dem. På én måte er det ikke overraskende at de flere av de yngre er villige til å flytte til et annet sted, siden det er lettere å flytte alene enn å flytte en hel familie. Men samtidig er jeg litt overrasket over at de som er født på 60-tallet er så "satt" og trauste, sier Maalfrid Brath.

Hun tror at dette må endre seg, i takt med samfunnsutviklingen:

- Verden blir mindre og mindre, og det er naturlig at arbeidstakerne blir mer fleksible og mobile, sier Brath.

Jusstudent Hege Jordbakke arrangerer i disse dager jussens humanitæraksjon Humak, samtidig som hun forsøker å være "flink student". Forberedelsene har tatt ett og et halvt år, og allerede før aksjonen offisielt har startet har studentene greid å sette innsamlingsrekord.

- Har ingen fritid
- Jeg har ikke noe fritid, ler Jordbakke.

- Er du villig til å ofre fritiden din også når du starter å jobbe?

- Når man har begynt med slike ting, har man en tendens til å fortsette med det. Men jeg ser at det er lettere å si det nå som man er tidlig i 20-årene. Om noen år når man gifter seg og får barn, begynner man kanskje å tenke annerledes, og man vil kanskje ikke at andre skal drive rovdrift på deg hele tiden.

- Er du redd for at noen skal drive rovdrift på deg?

- Nei, men jeg kommer til å ha et bevisst forhold til de valgene jeg tar. Velger jeg å begynne å jobbe i et av de store advokatfirmaene vet jeg jo godt hva det innebærer, og jeg vet også hvor mye fritid det går på bekostning av. Hvis jeg da har lyst til å prioritere familie i større grad, må jeg sørge for å ha en jobb der jobben legger til rette for det, sier Hege Jordbakke.

Les også: Lær å si nei

Så mye tjener du på å bytte jobb

Bonus får oss til å jobbe mer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.