Misunnelse på jobben koster bedriftene penger, samtidig som det for mange sitter langt inne å erkjenne at man er misunnelig på en kollega, skriver ingenjoren.se.
Det kan handle om høyere lønn eller mer oppmerksomhet fra sjefen, kanskje en følelse av at sjefen hører mer på og favoriserer noen i samme arbeidsgruppe.
Nina Korvela, som har doktorgrad i psykologi fra høyskoen i Borås og forsker på misunnelse i arbeidslivet, mener misunnelse kan være årsaken til samarbeidsproblemer og psykososiale problemer på arbeidsplassene.
- Iblant kan det dreie seg om så lite som en klapp på skulderen. Det kan være veldig følsomt og skape misunnelse hos andre, sier Korvela til avisen.
Misunnelige på de som er like
I Nina Korvelas studier fikk deltagerne lese om ulike scenarier som handlet om lønn og prestasjoner. Resultatet viser tydelig at misunnelsessyken blir sterkere jo bedre vi kan identifisere om med personen.
- Jo flere parametre som er like, for eksempel alder, kjønn, utdannelse og arbeidsoppgaver, desto mer misunnelige blir vi. Det er for eksempel ikke veldig vanlig å bli misunnelig på sjefen, sier Korvela til avisen.
Gjennom å måle misunnelsen på en arbeidsplass og se hvor mye det senker produktiviteten tror psykologen at spørsmålet kan få en høyere prioritet.
- Mange samarbeidsproblemer skyldes egentlig misunnelse og jeg er overbevist om at mange tilfeller av mobbing, som iblant også fører til sykemelding, skyldes misunnelse. Man mobber den man føler seg truet av, sier Nina Korvela.
Det beste tiltaket mot misunnelse er ifølge Korvela en større åpenhet og tydelige kriterier for lønnsfastsettelse. Hun mener det er viktig at alle kjenner til hva hver enkelt kan gjøre for å påvirke sin egen lønn.
Les også:
Slik takler du utålelige kolleger
Dette irriterer kolleger mest
Advarer mot slu kolleger
Uvanene som ødelegger karrieren
Skikkelig nedtur for nyansatte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.