- Vi er verdensmester i kredittverdighet i Norge. Det er er en direkte refleksjon av den ekstremt sunne finansielle posisjonen som Norge har, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities til DN.no.
Den svulmende offentlige gjelden i de fleste industriland i kjølvannet av finanskrisen blir trukket frem som en av de største truslene mot gjeninnhentingen vi nå er inne i.
Les også: Her treffer krisen neste gang
Et godt eksempel er Hellas, som har fått nedgradert ratingen på sin statsgjeld og som dermed må betale ekstremt dyrt for å låne penger i obligasjonsmarkedet.
Best av de beste
Vi har statsgjeld i Norge også, og akkurat nå ligger det fem obligasjonslån ute som handles i markedet. Norge trenger selvsagt ikke å låne penger, men Norges Bank har likevel lagt ut noen slike lån blant annet for at markedsaktørene skal ha referansepriser for Norge.
Og ser man på markedets vurdering av norsk statsgjeld, er vi best i verden.
- Det er rundt 120 land som har en offiesiell kredittrating. Rundt 20 av dem har en trippel A-rating, altså den beste ratingen man kan få. Av de 20 er det norske statsobligasjoner som handles med de minste risikopåslagene, sier Ringholm.
- Det ligger ingen sannsynlighet inne for at Norge skal misligholde sin gjeld, sier han.
Lave volumer
Prisen man betaler for forsikring mot mislihold av norsk statsgjeld, såkalte credit default swaps (CDS), er på 0,18 prosent av lånebeløpet.
- Det er jo i seg selv et interessant veddemål, sier Ringholm.
- Så det handles ikke så veldig mye i disse papirene?
- Jeg har ikke volumene, men jeg vil anta at det er relativt moderat.
Kommer til å øke fremover
Til sammenligning må man betale 10,16 prosent for argentinsk statsgjeld og 4,19 prosent for gresk statsgjeld.
- Forskjellen mellom de beste og de ikke fullt så gode kommer til å øke fremover, sier Ringholm.
Han peker på at gjeldsnivået i 2009 til en viss grad var håndterlig for mange land, men når statsgjelden nå fortsetter å øke vil også kvalitetsforskjellen mellom obligasjonslånene øke.
Les også:
- Ingen vil tro dem (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.