- Jo mer vi nordmenn shopper, dess større er sjansen for at Norges Bank setter opp renten. Hvis den tendensen vi ser i forbruket akkurat nå fortsetter, har ikke Norges Bank noe annet valg enn å sette opp renten raskere enn det de har planlagt, sier makroøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.no.

Fra februar til mars i år steg detaljhandelen med hele 2,1 prosent, viser sesongjusterte tall som Statistisk sentralbyrå la frem i slutten av forrige måned.

I mars overrasket Norges Bank mange da de kuttet renten til 1,5 prosent. Analytikerne i DNB Markets tror renten vil holdes uendret på dagens rentemøte, men at den solide veksten i forbruket vårt er én av årsakene til at det kommer en renteøkning allerede i august.

- Den store jokeren i bildet fremover er hvor mye vi er villige til å legge til side; Hva vi nordmenn gjør i forhold til spareadferd, sier Haugland.

- Det skal jo passe inn
På møbelforretningen Bolia på Grünerløkka i Oslo går salget så det suser. Etterdønninger fra finanskrisen er idag totalt fraværende og etterspørselen er stor. Butikksjef Berit Urke kan fortelle om kunder som kjøper ny sofa så ofte som annenhvert år.

 

- Ja, vi er nok dessverre litt for glade i å bytte ut, sier butikkunde Kristin Kabbe til DN.no.

Kabbe er rådgiver i reklamebyrå og opptatt av både design og kvalitet. Det blir en god del møbelshopping når hun nå flytter fra en gammel loftsleilighet til nye og fasjonable Sørenga i Bjørvika.

- Det skal jo passe inn. Vi tenker ikke på samme måte som kanskje foreldregenerasjonen vår gjorde, nemlig at det vi kjøper skal vare i 20 år, påpeker hun.

Andre faktorer
Analytiker Haugland understreker at det må tas høyde for at den kraftige økningen i forrige måneds forbruksresultat kan innbære "påskeeffekter" og andre faktorer som forstyrrer en del.

- Vi tror forbruket kommer til å være en viktig drivkraft i økonomien fremover. Men akkurat en så sterk utvikling som vi har sett så langt i år kan vi nok ikke forvente oss. Dette fordi det bærer preg av en viss gjeninnhenting etter at vi var veldig forsiktige på høsten som følge av all uroen i Europa.

Lønnsvekst
Analytikeren tror resultatene av årets lønnsoppgjør er den viktigste årsaken til at Norges Bank velger å reversere marskuttet. God inntekstvekst legger imidlertid til rette for god forbruksvekst.

- I pengepolitisk rapport i oktober hadde Norges Bank et anslag på årets lønnsvekst på 4,25 prosent. I marsrapporten la de seg på ned 3,75 prosent. Vi legger oss på et anslag på 4,4 prosent, og tror Norges Bank legger seg på 4,25 prosent igjen når junirapporten kommer. Vi tror dette er en såpass ny informasjon for Norges Bank, og at det sier noe om kostnadspresset i norsk økonomi for øyeblikket, at de da velger å reversere marskuttet.

- Også spørs det da, hvor mye vi velger å legge til side til sp#229. Vi tror nordmenn vil spare mer fremover enn i tiden før finanskrisen. Tar vi feil på det blir forbruksveksten sterkere enn både hva vi og Norges Bank ser for oss.

 

Gjeldsvekst
Sist måned fortsatte også boligprisene å skyte til himmels, og er nå 8,5 prosent høyere enn i april 2011, viser tall som eiendomsmeglerbransjen la frem forrige uke. Samtidig fortsetter gjeldsnivået å øke etter en liten nedtur i januar.

- En stadig viktigere del av det økonomiske bildet i Norge er det at vi har fått et såpass høyt gjeldsnivå at renteutviklingen har stadig mer å si for adferden vår. Det merkes veldig godt i lommeboken vår når rentene stiger eller synker. Det skal derfor mindre til for Norges Bank å dempe husholdningene enn tiden før vi hadde opparbeidet oss såpass høy gjeld.

Les mer: - Renten er for lav i Norge nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.