Arild Hoksnes er ikke av dem som syns han har nådd kunnskapstaket. I en alder av 59 tar han videreutdanning.

I sommer bygger strategirådgiveren på kompetansen med nettkurset «Big Data & Social Analytics» ved Massachusetts Institute of Technology (MIT).

- Vi må lære hele livet. Karrieremessig betyr det ganske enkelt at jeg kan tilby oppdatert kunnskap, sier Hoksnes.

Det sørger han for ved å bruke 8 til 12 timer i uken på studier. For tre år siden ble han ferdig med en mastergrad i organisasjon og ledelse ved NTNU.

- Grunnen til at jeg tar kurset er at jeg jobber som konsulent for industriklyngen iKuben i Møre og Romsdal. Strategien der går på digitalisering i industrien, og dataanalyse er et kjernefag. Siden det er min oppgave å gi råd i utviklingen av klyngen må jeg være «best oppdatert i verden», sier Hoksnes.

Karrieremulighetene styrket

Det er svært lønnsomt å supplere med studier, viser ferske tall fra BIs ferske arbeidsmarkedsundersøkelse for gradsgivende etter- og videreutdanning.

Ni av ti oppfatter at karrieremulighetene deres er styrket som et resultat av videreutdanningen. 62 prosent rapporterer at de fikk økt årsinntekt.

Nesten halvparten av de 213 uteksaminerte studentene som svarte på undersøkelsen, gikk over i en høyere stilling enn tidligere.

- Uansett hva slags jobb du har er det farlig å slå seg til ro med at du har kompetansen som trengs, sier Stein Stugu, rådgiver i kunnskapssenteret DeFacto.

Han mener alle kan ha godt av å studere i løpet av arbeidslivet.

- De siste femti årene har norske bedrifter hatt en ekstrem utvikling. For å møte denne utviklingen er det viktig å bygge kompetanse. Derfor bør også arbeidsgiverne satse på videreutdanning, sier Stugu.

Bruk og kast

Allikevel mener Stugu at det motsatte skjer. Han ser en bruk og kast-mentalitet blant norske arbeidsgivere, der kompetansemangel ses på som et individuelt problem. Ifølge Stugu er det i realiteten er et problem for hele bedriften.

- Man kvitter seg med eldre arbeidstakere som ikke har den ønskede kunnskapen og søker etter det man tror er ny verdifull arbeidskraft. Men på lang sikt bygger man ned kompetansen, tror han.

Han mener det er lønnsomt å bygge kompetanse på eksisterende erfaring.

- Alle arbeidsgivere snakker om verdien av lojalitet. Det å gi ansatte muligheten til å videreutdanne seg, bygger lojalitet. Folk yter en god jobb når de føler at de blir verdsatt, sier Stugu.

- Hva med arbeidsgivere som frykter at ansatte skal søke seg til nye jobber etter studier?

- Du vil aldri ha noen garanti mot at folk bytter jobb. Mange vil forsøke å binde ansatte til å bli værende i x antall år, men man bør tenke over om det er verdt prisen å «tvinge» dem.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Kritisk til EU-forhandlere: - Vis ryggrad!

DNB-sjef Rune Bjerke: - For sterk prisøkning til at den er bærekraftig  

Gjentatte streiker blant sør-europeiske flygeledere: Nå har Ryanair fått nok

Åtte naboer gikk sammen for å hindre utbygging av den gamle eplehagen til naboen. Så solgte de den videre med tap: La 20 mill. i potten for å stoppe utbyggere dnPlus  (DN+)

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.