Krigen har brakt Ukraina til konkursens rand, og landet må kunne be om at noe av gjelden ettergis, mener landets tidligere president Viktor Jusjtsjenko.

Ratingbyrået Moody's mente allerede i mars at det «praktisk talt var 100 prosent» sannsynlighet for at Ukraina ikke vil klare å betjene gjelden sin. Det har fått regjeringen og analytikere til å kreve at landets kreditorer må gå sammen om å ettergi noe av gjelden.

– Jeg mener vi har rett til å sette dette spørsmålet på dagsordenen og be om gjeldslettelser, sier Jusjtsjenko i et intervju med NTB.

Økonomen, som var Ukrainas president fra 2005 til 2010 og sentralbanksjef i årene 1997-1999, taler onsdag på Oslo Freedom Forum.

Jusjtsjenko understreker overfor NTB at ettergivelse av gjeld må ses i en større sammenheng.

– I dag er det veldig viktig at vi sammen med verdenssamfunnet får på plass en effektiv plan for en finansiell stabilisering av Ukraina som gjør at vi klarer å stabilisere valutaen og stanse inflasjon og prisstigning, sier han.

Bratt nedover

Krigen i Øst-Ukraina har fått en allerede svak økonomi til å rase nedover det siste året.

Ukrainske tjenestemenn venter at bruttonasjonalproduktet krymper med 7,5 prosent i år, på toppen av et fall på 6,8 prosent i fjor. Jusjtsjenko er enda mer pessimistisk og peker også på mange andre problemer.

– Det kommer til å bli negativ vekst på 12 prosent i år. Inflasjonen er allerede hittil i år på inntil 30 prosent, vi taper utenlandske investeringer og folk tar ut sparepengene sine fra bankene, sier han.

Dette er en reaksjon på krigen, mener Jusjtsjenko, som selv ble president etter folkeopprøret – «oransjerevolusjonen» – i 2004.

Sterke argumenter

Både Ukrainas regjering og analytikere har for lengst slått alarm.

I en klar advarsel til kreditorene slo Ukrainas finansminister Natalie Jaresko nylig fast at «alle muligheter ligger på bordet» når det gjelder landets gjeld. Regjeringen sliter med å overtale kreditorene til å godta å barbere ned gjelden på totalt 170 milliarder kroner.

Myndighetene får støtte fra Harvard-professor Lawrens Summers. Argumentene for å ettergi gjeld er like sterke i Ukrainas tilfelle som i noe annet tilfelle de siste 25 årene, mener han.

– Hvordan saken løses, vil si mye om graden av internasjonale forpliktelser overfor Ukraina og om graden av motstand mot russisk aggresjon, skriver Summers i Financial Times.

Stort potensial

Jusjtsjenko vil blant annet ha på plass en investeringspakke rettet mot lokale og utenlandske investorer for å få økonomien på fote igjen.

– Vi må ha gode planer for å reformere spesifikke sektorer og industrier i Ukraina, sier han.

– Jeg er helt overbevist om at Ukraina kan tilby Europa svært mange interessante økonomiske prosjekter.

Ekspresidenten mener det potensielle volumet for utenlandske investorer i Ukraina totalt ligger på 200-300 milliarder euro.

Hvis Ukraina ikke kommer til enighet med kreditorene om gjeldslettelser innen juni, kan det sette en ny utbetaling fra pengefondet IMF i fare. Utbetalingen er del av en større pakke på totalt 300 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Ukrainas president: - Vi er i krig med Russland

 
Norge øker støtten til Ukraina