To tidligere sjefer fra dataspillselskapet Funcom mener de har utviklet databaserte aksjeanalysesystemer som blåser hestehalen av Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi har kjemperespekt for Kristoffer Stensrud, han er jo skikkelig helt i Norge. Men Stensrud og tradisjonell aksjeanalyse er litt gammeldags, da. Stensrud klarer kanskje å analysere 15-20 selskaper til enhver tid, mens vi med våre datasystemer kan analysere 10.000 selskaper, mener André Backen og Marius Kjeldahl, og refererer til Skagen Fondenes stjerneforvalter og hans berømte hestehale.

- Hæ, har dem brukt trynet mitt i markedsføringa si? Æ har jo copyright på det trynet, svarer Stensrud.

Flere tusen datapunkter
For hvert selskap har Backen og Kjeldahl lagt inn flere tusen datapunkter, og de setter sammen porteføljer basert på testing av strategiene på lignende perioder tidligere.

- Vi forsøker å identifisere hvilke aksjer som med stor sannsynlighet vil oppføre seg på samme måte gitt mer eller mindre tilsvarende makroklima, sier Backen.

Stensrud er imidlertid ikke overbevist.

- Dette høres jo forlokkende ut. Det går an å lage algoritmer på alt mulig og få noen statistiske resultater ut, men det hender jo det går fryktelig galt. Det som ligger i bånn for aksje-analyse er sunn fornuft. Erf#229 teller. Historien gjentar seg ikke, men den rimer. Det som ligger i bunn for all aksjeanalyse, er jo sunn fornuft, sier Stensrud til DN.

Les også: Derfor taper du på børsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.