Når det gjenstår drøye tre uker av resultatsesongen for denne gang viser fasiten at mange av selskapene har levert resultater i tråd med forventningene.
Aksjestrateg Kim Evjenth i Argo Securities mener noe av årsaken til at resultatene i andre kvartal ikke har vært egnet til å sjokkere på nedsiden skyldes at selskapene rensker vekk negative elementer.
- Det har gått ganske bra fordi selskapene har vært flinke til å ta negative ting og definert det som engangssaker. Da forsvinner det ut av den delen av regnskapet som folk konkluderer på, sier han til DN.no.
Selv om Evjenth mener at det er bra at selskapene opplyser om engangspostene, synes han det er viktig å huske at det som selskapene kaller engangseffekter har en tendens til å være de negative tingene, snarere enn de positive.
Han minner også om trenden fra USA der selskapene ofte setter opp to regnskaper. Det ene er det offisielle gaap-regnskapet (general approved accounting principles) og et annet som tar for seg driften (operating results).
Mindre kontroll
Flere av de større norske selskapene har etter innføringen av IFRS-reglene (internasjonale regnskapsregler) valgt å gjøre det på samme måten i Norge. Norske Skog og Hydro er blant selskapene som i større og større grad trekker frem det som defineres som underliggende drift.
- Underliggende drift er aldri gjenstand for samme type som kontroll som de offisielle regnskapene, og det er mye rom for skjønn, sier Evjenth.
Stor forskjell
Tidligere denne uken leverte det amerikanske it-selskapet Cisco regnskaper med store variasjoner. Non gaap-tallene viste vesentlig bedre resultat enn gaap-tallene.
Evjenth tror ikke nødvendigvis selskapene blir feil priset som følge av regnskapspraksisen, men han mener det kan skape forvirring i markedet.
Aksjestrategen tror fler vil prøve å finne ut hva som ligger i det underliggende resultatet hvis det blir mer fokus på praksisen.
- Jeg tror ikke nødvendigvis det fører til en reprising, men det kan føre til at man sluker ting litt mindre rått, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.