DN.no og Dagens Næringsliv har gjennom en rekke artikler fortalt om det hete leiemarkedet i Norge. For mange er det nå blitt for dyrt å leie, og særlig for unge kan det være vanskelig å finne tak over hodet.
- Boligmarkedet fungerer ikke, sier Aksel Hagen (SV). Han leder kommunalkomiteen på Stortinget, og skal sammen med komiteen behandle en stortingsmelding om byggepolitikken nå i høst.
I dag subsidieres boligeiere gjennom at det gis skattefradrag for renter. Boligeiere begunstiges også gjennom at boliger lignes mye lavere enn reell markedsverdi, og er dermed et gunstig investeringsobjekt.
- Hvert år bruker staten mellom 50 og 60 milliarder kroner på å subsidiere det at folk eier bolig, sier Hagen.
Hagen inviterer nå til debatt om pengebruken.
Har du innspill til saker om boligmarkedet?Tips oss gjerne!
Vil skape en proff utleiesektor
Et av Hagens innspill er et noe må gjøres med den ensidige satsningen på å få folk til å eie bolig, og han vil gjerne diskutere hvordan statens penger kan dreies fra å subsidiere boligeiere til å bidra til å bygge opp et leiemarked som fungerer.
Han mener at det kan gjøres noe med både tilbuds- og etterspørsselssiden. Tilbudet må økes gjennom å bygge flere studentboliger, i tillegg til flere utleieboliger. Hagen påpeker også at det mangler et profesjonelt utleiemarked i Norge.
- For å få til en proff utleiesektor må vi støtte opp under utleierne. Vi kan blant annet bruke offentlige penger for å støtte fremveksten av en proff utleiesektor, sier Hagen til DN.no.
Husbanken kan hjelpe selskaper som Veidekke og Skanska til å bygge opp en utleiesektor, foreslår han.
- Hvorfor vil dere subsidiere utleiere for å bygge opp et marked?
- Det er ikke så attraktivt å gå inn i utleiemarkedet i Norge, nettopp fordi myndighetene så til de grader signaliserer til oss nordmenn at det er eie vi skal satse på. Da er det ingen stor gruppe der ute som er ute etter å leie, sier Hagen.
Selvaag-sjef Baard Schumann er enig i at staten må på banen dersom det skal bli interessant for Selvaag og andre utbyggere å satse på utleie.
Les: - Det er umulig å regne hjem utleie
- Lov å tenke før en kommer med utspill
Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, tror ikke det er noen god ide å subsidiere utbyggerne.
- Dette er et lite gjennomtenkt forslag som i verste fall vil gi færre utleieleiligheter, og mest sannsynlig føre til at eierne av de store entreprenørselskapene vil kunne øke både profitt og utbytte, sier Sanner til DN.no.
Han mener at konsekvensen av å subsidiere de store utbyggerselskapene kan bli at store proffe utbyggere presser private utleiere ut av markedet. Det er de private som i dag står for størstedelen av utleieboligene.
- Jeg mener det er bra at SV inviterer til debatt, men det er lov å tenke før man kommer med utspill. Dette er lite gjennomtenkt, sier Sanner.
Vil heller fjerne krav
For å øke tilbudet av utleieboliger mener Høyre at man heller kan fjerne en del av kravene som er satt til utleieboliger.
- Mange som har leid ut kan ikke lenger gjøre det fordi utleieenheten ikke lenger tilfredsstiller kravene staten setter, sier Sanner.
Høyre vil fjerne alle krav som ikke har med brannsikkerhet å gjøre.
- Mange av minstekravene i dag gjelder bekvemmelighet og behov og kan avtales direkte mellom utleier og leietaker. Dette gjelder krav som utvendig bod, parkeringsplass og støyisolering. Kravene har fjernet mange utleieleiligheter fra markedet. Dette kan SV med letthet gjøre noe med, sier Sanner.
Vil dreie pengene bort fra å subsidiere eierne
Hagen foreslår også at statens penger kan brukes til å motivere etterspørselssiden.
- Subsidieringen av boligeierne gjør at vi øker kjøpekraften vår, og det er en av årsakene til den sterke prisveksten. Derfor kan vi gradvis sette ned eller sette et tak på denne subsidieringen, sier Hagen.
Han understreker at man ikke kan fjerne en slik fordel over natten.
- Samtidig som vi tar ned en fordel der, må vi diskutere om pengene vi frigjør kan brukes til å stimulere til leie, sier Hagen.
Sanner mener at også dette er et lite gjennomtenkt forslag.
- De vil iverksette straffetiltak overfor de som eier sin egen bolig. Mange nyetablerte og unge mennesker har basert seg på at man kan trekke fra renteutgiftene på skatten, sier Sanner.
Har du innspill til saker om boligmarkedet?Tips oss gjerne!
Les også: - Smertegrensen er nådd
<b>Prisene på hybler og 1-romsleiligheter i taket </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.