Næringsminister Trond Giske (Ap) ønsker å legge til rette for at norsk næringsliv skal fylle Asia-kartet.
- Vi jobber systematisk for å dekke hele Asia-kartet med gode rammebetingelser for norsk næringsliv, sier Giske til en fullsatt eierskapskonferanse på Grand Hotel.
Han forklarer at regjeringen ønsker mer internasjonalisering av norsk næringsliv i årene fremover.
- Denne regjeringen støtter en utvikling der norsk næringsliv internasjonaliseres og har en større tilstedeværelse i framvoksende økonomier. Vi ønsker å legge bedre til rette for en slik utvikling i fremtiden, sier Giske.
<b>Sjekk hva næringslivstoppene sier om Giske</b>
Skryter opp Asia
- Verdens økonomiske tyngdepunkt skyves fra vest til øst, sier Giske.
Han forklarer at befolkningsveksten i verdens utviklingsland vil føre til en enorm økonomisk vekst, som også vil endre det politiske maktbildet i verden. Giske trekker spesielt frem BRICS-landene, som består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika som en faktor om vil endre det politiske kartet i årene som kommer.
- BRICS-landene vil vokse økonomisk i årene fremover, og det vil også være med på å endre verdens maktpolitiske bilde. Når slike land får en bedre økonomisk posisjon, får de også mer politisk makt, sier han.
Som et viktig poeng trekker Giske frem at USA og Europa per i dag har omtrent 65 prosent av verdens middelklasse, mens om 20 år vil Asia ha over halvparten av verdens middelklasse, mens Europa og USA kun vil ha rundt en tredel.
- India og Kina vil alene ha en middelklasse på over én milliard om 20 år, sier han.
LES OGSÅ: Nå sakker det av!
Business over bistand
I sitt innlegg skryter Giske av norske handels- og industriavtaler i utlandet:
- De som mener det er en motsetning mellom aktiv norsk næringslivssatsning og økt tilstedeværelse i fattige land og utviklingsland, og det å drive systematisk bistandsarbeid tar feil, sier Giske i sitt innlegg.
Som et eksempel trekker Giske fram at i løpet av de siste 15 årene har norske lisens- og skattebetalinger til Bangladesh stått for 20 milliarder kroner, og han forklarer videre at Telenor nå er Bangladeshs suverent største skatteyter og står for fem prosent av den totale skatteinntjeningen i landet.
LES OGSÅ: Statoil overtar Australia-lisenser
Støtter statlig eierskap
Giske understreker viktigheten av statlig eierskap, og fastslår at uten statens innblanding ville norsk næringsliv falle i utenlandske hender, og peker på både Statoil og Telenor som gode eksempler på dette:
- Det er ingen tvil om at hvis statens eierskap vil falle fra ville det aller mest av dette havne på utenlandske hender, og ikke i norske investeringsmiljøer.
Han forklarer også at statlig eierskap er viktig for statens inntjening, og kommer med et stikk til FrP og Siv Jensen som tidligere har ønsket å selge statlige aksjer for å finansiere veibygging.
- Vi tjener gode penger på statlige eierskap, og på inntektssiden av statsbudsjettet betyr dette mye. Det sier seg selv at hver eneste aksje vi selger i Statoil, Telenor, Hydro eller Yara ikke kan omsettes i veibygging. Vi har 300 mrd i stasbudsjettet som kan brukes til veibygging om man mener økonomien tåler dette.
LES OGSÅ: Ulltveit-Moe tjener én mrd. på salg av livbåtselskap
<b>Norge pådriver for å tillate mer gift i laksef&ocirc;r</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.