- Bildet er ikke komplisert. HP globalt har forspurt alle ledere og medarbeidere om å være med på en dugnad om å redusere lønnen fra 10 til 2,5 prosent. Jeg som er på ledernivå går ned ti prosent, sier sjef for HP Norge Eivind Roald til Dagensit.no.

Lønnskuttet blant de øvrige ansatte er på mellom 2,5 og fem prosent.

Elektronikkgiganten Hewlett Packard sliter om dagen. Totalt har selskapets overskudd falt med 200 millioner dollar. Siste kvartal solgte HP 33 prosent færre printere enn de gjorde samme periode ifjor.

For å kompensere for dette innførte HP-sjef Mark Hurd nylig lønnskutt blant de ansatte, og annonserte at han selv vil gå ned 20 prosent.

Liker ikke lønnskutt
I en fersk undersøkelse, utført for Aftenposten, svarte en av tre arbeidstakere at de er villig til å gå med på lønnskutt for å redde jobben sin.

Les også: Går med på lønnskutt

- Vi er skeptiske til lønnskutt. Det er en siste løsning. Men så lenge man er i en bedrift der man får sin rettmessige andel av verdiskapningen i gode tider, vil de ansatte også være villige til å vise moderasjon og fornuft i dårlige tider, sier Marit Stykket i arbeidstakerorganisasjonen Nito til Dagensit.no.  

Hun sier at man ikke kan avtale at en hel gruppe skal ned i lønn.

- Det er en endring i arbeidskontrakten, da må man avtale med hver enkelt.

HPs Eivind Roald forteller at deres ordning er frivillig, og at de ansatte i Norge selv avgjør om de skal få mindre utbetalt.

- Dette er lønnsjusteringer i forhold til baselønnen. For enkelte individer betyr ikke dette mye, men for noen gjør det det. Dette er en beslutning den enkelte må ta selv. Vi presser ikke de ansatte.





- Skal gjelde alle
For Nito er det viktig at situasjonen i bedriften skal være nøye vurdert og at kuttet må gjelde alle, før en slik ordning innføres.

- Dessuten må det avtales at det ikke utbetales utbytte til eierne i samme periode som lønnskuttet. Det skal heller ikke avtales nye opsjoner- og bonus for enkeltgrupper i perioden, sier Marit Stykket.

Vokser i Norge
- Det som kan høres dramatisk ut er ikke det, sier Eivind Roald.

Selv om markedssituasjonen for HP globalt sett ikke er særlig oppløftende, opplever selskapet vekst i Norge.

- En stor del av det vi leverer til Norge er servere. Hele det norske servermarkedet har gått ned, unntatt for HP, vi hadde en vekst på 11 prosent i 2008. Vi vokser over hele linjen, sier han.

Lønnsbesparelsene er et grep for å komme helskinnet unna krisen.

- Selv om vi vokser i Norge, vet vi ikke hvordan våre neste ti til tolv måneder kommer til å se ut. Vi ønsker å tilpasse oss det urolige markedet, og være godt rustet fremover. Vår viktigste beskjed er at vi skal klare å kontrollere kostnadsnivået slik at vi kan holde på menneskene våre. Krisen kommer til å gå over før eller siden, og da fortsetter vi å ta markedsandeler.

Ingen oppsigelser i Norge
I forbindelsen med oppkjøpet av Electronic Data Systems (EDS), vil HP kvitte seg med nesten 25.000 ansatte.

- EDS-oppsigelsene vil ikke ha noen betydning i Norge. Vi har ingen planer på nåværende tidspunkt å redusere organisasjonen, sier Roald.

Han forteller at vinterferien har gjort at han ennå ikke har hatt anledning til å drøfte lønnsredusjonen med de ansatte.

- Alle har fått informasjon om dette. Vi har et allmøte på torsdag der vi skal ta det opp. For 95 prosent av våre medarbeider er ikke dette aktuelt før i september, sier Roald.

Er du villig til å redusere lønnen for å beholde arbeidsplassen? Diskutér saken under. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.