- Oljefondet har vært en god historie, men det blir jo en vurdering i forhold til det man sammenligner med. Det blir litt som når min gode venn Espen Eckbo svarer når han får spørsmålet ”How is your wife?”, og han sier ”compared to what?”.
Professor Thore Johsen ved Norges Handelshøyskole i Bergen har fått i oppgave å gjøre en vurdering av Norges Banks kapitalforvaltning, også kjent som Oljefondet, i forbindelse med Lehmkuhl-konferansen på NHH.
Stor misforståelse
Johnsen mener at tilhengere av det de selv kaller realaktivainvesteringer, har misforstått totalt.
- Oljefondet er "best in class", og dette i et land uten særlig forvaltningskultur og kompetanse Thore Johnsen
- Aksjer er jo realaktivum, og et realaktivum er i realiteten en aksje. Verdien på en høyhastighetsbane over Hardangervidda vil jo også falle i en krise. Og vi kan jo prøve å selge den til et annet land i en slik situasjon, sier han.
- Alt dette bygger på en misforståelse. Det ville ikke vært verdifullt å gå fra lavrisiko, internasjonale realaktiva, til høyrisikoinvesteringer i Norge, legger han til.
Passer ikke inn
Han mener isteden at Oljefondet, som per i dag er en del av Norges Bank, nå kan flyttes ut og bli mer selvstendig.
- Det har blitt en gjøkunge. Det passer ikke inn i Norges Bank. Vi bør får til en reorganisering av fondet, uten at det kludrer med handlingsregelen, sier Johnsen.
Han mener at fondet i det minste burde blitt satt under et eget styre, og at eiendomsforvaltningen bør skilles ut.
- Etter min oppfatning er det å blande eiendomsforvaltning sammen med pengepolitikken, uheldig, sier han.
- Fantastisk suksess
Johnsen er ellers stort sett fornøyd med oljefondet, men som han sier, alt kommer an på hva man sammenligner med.
- Ser man det i forhold til busskort i Bergen og NAV-prosjekter , har oljefondet vært en fantastisk suksess. Også i forhold til mange tilsvarende offentlige og stabile prosjekter, sier han.
Johsen peker på det han kaller en eventyrlig vekst i fondets verdier, som til dels skyldes den kraftige veksten i oljeprisen.
- Men det skyldes også at vi har hatt en fortreffelig politikergruppe. Politikerne har stått på det de har bestemt seg for når det gjelder handlingsregelen og at vi skal ha en kapitalforvaltning, sier han.
- Oljefondet er "best in class", og dette i et land uten særlig forvaltningskultur og kompetanse, legger han til.
Han har sett seg lei av det negative stempelet han mener Oljefondet har fått, og mener at det er for lett å være raskt ute med kritikken i perioder der fondet har tapt penger.
- Det blir litt sånn ”nå har de tapt litt igjen, la også heller kjøpe pyramider på Hardangervidda”, sier han.
Les også:
Kjempeavkastning for de skruppelløse
Oljefondet renner over
- Høyst spekulativt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.