- Dette er jo egentlig for utrolig til å være sant. Vi etablerte dette partiet i februar. Nå har vi 17.000 medlemmer, sier talskvinne for protestpartiet Alternative für Deutschland (AfD), Dagmar Matzger.
Hun viser vei inn i et nesten tomt partihovedkontor i Berlin. Tre dager før søndagens tyske parlamentsvalg var alle menn og kvinner igår på stemmejakt, slik de nå har jaktet i nesten syv måneder. Partiet har sikret seg 17.000 betalende medlemmer, et titall lokalkontor og egne lister i alle landets 16 delstater. Der kjempes det nå en innbitt kamp for å sikre mandater i parlamentet. De siste meningsmålingene gir partiet mellom fire og fem prosent av stemmene. Fem prosent er den magiske sperregrensen.
– Partiet kan faktisk havne i en vippeposisjon i parlamentet, og gjøre ting svært vanskelig for Angela Merkel. Men først og fremst er partiet i ferd med å ødelegge for Merkels koalisjonspartner, Fridemokratene, og dermed også for den sittende regjeringen, sier Oliver Krieg ved meningsmålingsinstituttet Tns Emnid.
Vil stanse krisehjelp
AfD har et vanlig partiprogram, men kjører valgkampen på en eneste sak: Å stanse Tysklands deltagelse i redningen av skakkjørte euroøkonomier. Hovedbudskapet er at europrosjektet er galskap, og at Tyskland allerede har betalt latterlig mye for å hjelpe svake euroland ut av krisen. Ifølge partiprogrammet skal krisehjelpen til Hellas og Portugal stanse umiddelbart.
– Vi er Europa-vennlige, men ikke så vennlig innstilt til euroen, sier Matzger.
Partiet mener de svakeste landene bør ut av valutaunionen nå, og slik gjøre eurosonen sterkere. Om dette ikke fungerer er partiet klar til å bryte opp hele eurosamarbeidet.
– Det er ikke det at vi vil legge ned eurosonen på mandag. Men det kan ikke være et tabu for Tyskland å snakke om et oppbrudd av eurosonen. Vi kan vende tilbake til tyske mark. Og det hadde vært det beste på sikt, sier Matzger.
Leder klart
De siste meningsmålingene viser at Angela Merkel fortsatt vil lede landets største parti på mandag. Lite tyder på at AfD vil få noen form for rolle i en fremtidig tysk regjering. Likevel bidrar partiet sterkt til å svekke Angela Merkels mulighet til å videreføre dagens konservative koalisjonsregjering. Hennes koalisjonspartner Fridemokratene (FDP), har falt kraftig, og mange av velgerne har gått til nettopp AfD.
– Jeg har alltid stemt på FDP, og jeg ønsker partiet alt godt. Men ja, det er jo fra FDP mange av våre velgere kommer, og jeg håper vi sikrer nok stemmer til å komme inn i parlamentet, sier Matzger.
Det er bred politiske enighet i Tyskland i eurospørsmålet, og to av tre tyskere støtter Angela Merkels håndtering av eurokrisen. Selv Merkels erkerivaler i det sosialdemokratiske partiet, SPD, vil følge den samme overordnede kursen om partiet skulle komme til makten. Det mest sannsynlige utfallet av søndagens valg er en koalisjon mellom nettopp disse to partiene – slik Tyskland fikk etter valget i 2005. Det vil gi en videreføring av dagens kurs, men med en svekket Angela Merkel.
Lover mer bråk
AfD lover uansett å fortsette å bråke om eurospørsmålet på sin måte. I motsetning til de fleste andre europeiske protestpartier er AfD stiftet og drevet av økonomer, samfunnstopper og intellektuelle.
– Partiet har ikke den samme grasrotbevegelsen som vi har sett i andre land. Det er regionalt støttet av akademikere fra toppen av de vitenskapelige miljøene. Og partiet henter først og fremst sine velgere fra de konservative partiene, sier Krieg. – Du finner ikke opprørere hos oss. Folk som går i demonstrasjonstog og roper. Og ser du bildene av våre kandidater så ser du at dette ikke er et vanlig protestparti, bekrefter Dagmar Matzger.
– Og dersom Angela Merkel mandag ringer og spør om dere vil være med i en koalisjonsregjering?
– Da sier vi at vi kan forhandle om alt – bortsett fra eurospørsmålet. En regjering der vi er med skal følge vårt partiprogram i dette spørsmålet. Noe annet kan vi ikke leve med, sier Matzger.
FAKTA
Alternative für Deutschland
- Politisk parti stiftet 6. februar 2013.
- Er et konservativt parti, stiftet av flere økonomer, blant dem makroøkonomen Bernt Lucke.
- Lucke er tidligere rådgiver i Verdensbanken, og professor ved universitet i Hamburg.
- Partiet vil fjerne de svakeste eurolandene, og i ytterste konsekvens stenge ned hele valutaunionen.
LES OGSÅ:
Prognoser: Merkel kan få flertall alene
- Storkoalisjon mest sannsynlig
Ingen vil samarbeide med venstrevridde Gregor Gysi
Slik avgjøres det tyske valget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.