Styret i konkursrammede Petromena varsler krav på inntil 20 milliarder kroner mot Deutsche Bank, skriver Dagens Næringsliv.

-Nå vil vi ha innsyn i hva som faktisk skjedde, sier advokat og styreleder i riggselskapet Petromena, Erik Johan Frydenbø.

I løpet av noen hektiske våruker i 2009 tok obligasjonseierne i Petromena kontroll over selskapets tre dypvannsrigger.

Det førte til Norgeshistoriens største konkurs. Petromena var juvelen i oljegründeren Berge Gerdt Larsens riggsatsing.

Selskapets tre dypvannsrigger er solgt på auksjon og de fleste sikrede kreditorer vil få igjen pengene sine.

5,5 milliarder
Gerdt Larsen fra Bergen, som aldri gir intervjuer til pressen, er ifølge DN svært sentral i gigantkravet som nå varsles mot Deutsche Bank.

Frydenbø og Larsen mener at det ikke var grunnlag for å åpne konkurs.

- I Norge kan jeg enkelt finne ut hvilke eiendommer du eier, hvilke selskaper du er aksjonær i, hvilken bil du kjører og hvor mye du tjener. Men hvem som eier obligasjoner i norske selskaper, får jeg ikke vite. Det er veldig rart med tanke på den åpenheten vi liker å fremstå med i Norge, sier Frydenbø.

Han vet imidlertid at Deutsche Bank var stor obligasjonseier i selskapet. Det har banken selv bekreftet, også overfor DN. Kun dager før kreditorene tok kontroll over selskapets rigger, solgte den tyske banken sine Petromena-obligasjoner til John Fredriksens Seadrill.

Resten er historie. Seadrill betalte 70 prosent av pålydende, men får igjen 107 prosent pluss renter. Fredriksen-selskapet kan dermed bokføre en gevinst på mange hundre millioner kroner på kollapsen hos konkurrenten.

"Falske anklager"
DN har vært i kontakt med Deutsche Bank flere ganger angående prosessvarselet. En talsperson for banken sendte til slutt et kort tilsvar på epost:

«Petromena har ikke fremmet et formelt krav og har overhodet ikke noe grunnlag for å underbygge et krav mot Deutsche Bank. Deutsche Bank var ikke rådgiver for Petromena og banken misbrukte ikke på noe tidspunkt konfidensiell informasjon. Alle påstander om det motsatte er åpenbart falske. Banken tar falske beskyldninger - og tiden og kostnadene ved å håndtere dem - svært alvorlig.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.