To tidligere britiske statsråder ber om en hemmelig avstemning blant partiets parlamentsmedlemmer om statsminister Gordon Brown skal lede Labour foran valget til våren.

Det svært overraskende utspillet kommer mindre enn fem måneder før valget må holdes.

Spørsmålet om Brown skal lede partiet må avgjøres «en gang for alle», ifølge Geoff Hoon og Patricia Hewitt.

«Mange medlemmer har uttrykt sin frustrasjon over måten dette spørsmålet påvirker vår politiske innsats», skriver Hoon og Hewitt i et brev til Labours parlamentsmedlemmer, ifølge avisa London Evening Standard.

Påvirker valgkampen
«Vi har derfor kommet til den konklusjon at den eneste måten å løse dette spørsmålet på, er å gi hvert medlem anledning til å uttrykke sin mening i en hemmelig avstemning,» skriver de videre.

Tidligere har det versert rykter om at kritikerne av Brown forsøker å overtale statsråder til å gå av for på den måten å tvinge statsministeren ut.

Hewitt er tidligere helseminister og Hoon tidligere forsvarsminister. De to mener at dersom ikke striden om lederspørsmålet blir lagt død, så er det en risiko for at konflikten vil vare gjennom valgkampen og påvirke partiets evne til å nå ut med budskapet.

– Ikke kuppforsøk
– Dette er ikke et kuppforsøk. Det er et forsøk på å få en løsning på denne saken en gang for alle, sier Hewitt til BBC.

Hun understreker at beslutningen om å sende brevet ble vurdert «svært nøye», og at de kom til at det vil være mer skadelig for partiet å være splittet gjennom valgkampen.

Geoff Hoon sier til BBC at han på forhånd ikke har snakket med noen av de sittende statsrådene om sitt standpunkt.

Parlamentsmedlemmet Frank Field og tidligere innenriksminister Charles Clarke, som begge har kritisert Brown tidligere, ønsker utspillet velkommen.

Selvopptatt
Statsråd Chris Bryant sier imidlertid en avstemning om Brown vil få partiet til å virke selvopptatt, mens den fremtredende Labour-politikeren Tony Loyd mener Geoff Hoon har svært liten støtte for sitt syn

– Vi ønsker at Brown ignorerer dette, sier Loyd.

BBCs politiske redaktør Nick Robinson kaller brevet en ekstraordinært utvikling, men han er usikker på om det vil være mulig å presse Gordon Brown til å gå av.

Statsministeren avverget i fjor forsøk på å presse ham ut, da statsråden James Purnell gikk av og oppfordret Brown til å gjøre det samme.

Les også: Ekstraordinært EU-toppmøte om økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.