USAs president Barack Obama har lagt fram et forslag om hvordan banker og selskaper skal betale tilbake deler av nødhjelpen de fikk under finanskrisen.

Forslaget innebærer at USAs største banker og selskaper må betale en særskilt avgift. Dette skal bidra til å få tilbake 117 milliarder dollar av skattebetalernes penger.

– Mitt mål er å få tilbake hver eneste dime det amerikanske folket har til gode, sa Obama i en uttalelse Det hvite hus kom med torsdag

Utløst av "uanstendige bonuser"
I uttalelsen heter det at Obama er fast bestemt på å innføre avgiften etter å ha sett hvordan firmaer som nøt godt av krisehjelpen, har utbetalt «uanstendige» bonuser til sine ledere.

- Besluttsomheten min blir bare større når jeg får rapporter om massive overskudd og uanstendige bonuser i enkelte selskaper som ikke ville eksistert uten hjelpen fra det amerikanske folket, sier Obama, ifølge Bloomberg.com.

Alle detaljene i forslaget vil ikke være klare før Obama legger fram budsjettet for 2011 i februar. Men allerede nå synes det klart at de nye avgiftene bare vil gjelde banker og selskaper som har verdier for mer enn 50 milliarder dollar, og at avgiften vil være på rundt 0,15 prosent av selskapets netto samlede verdi.

- Hvis selskapet kan ta seg råd til store bonuser, så kan de ta seg råd til å betale tilbake hver eneste penny til skattebetalerne, sier Obama.

Rundt 50 selskaper må belage seg på den nye avgiften. Av disse vil mellom 20 og 27 være bankinstitusjoner.

Ingen god ide
Forslaget mottas naturlig nok ikke med jubel i finanssektoren. Enkelte hevder at en slik skatt vil hemme utviklingen i sektoren. Andre mener dette til syvende og sist går ut over vanlige folk.

- Å bruke skatt for å straffe folk er ingen god idé. Alle selskaper har en tendens til å sende kostnadene videre til kundene, sier Jamie Dimon, administrerende direktør i JP Morgan Chase & Co ifølge Bloomberg.com .

Les også: Obama varsler avgifter på krisepenger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.