Det har vært mange tunge år for EU og eurosonen, som siden finanskrisen mer eller mindre har gått fra krise til krise.
Fellesvalutaen euro ble opprettet elektronisk på verdens finansmarkeder i 1999, men ble ikke tilgjengelig som fysisk betalingsmiddel før 1. januar 2002. Euroens sammenbrudd har blitt spådd av eksperter fra før den ble innført. I 2010 spådde en rekke norske eksperter det samme.
Denne gang er det en virkelig tungvekter som dømmer eurosamarbeidet nord og ned.
Eurosonen er dømt til å mislykkes og vil rave fra krise til krise med mindre den brytes opp, ifølge tidligere sentralbanksjef i Storbritannia Mervyn King, skriver britiske The Telegraph.
King skriver i en ny bok som avisen refererer fra at de langsiktige fordelene med å bryte opp eurosamarbeidet oppveier de kortsiktige kostnadene.
Han skriver at det grunnleggende problemet i alle valutaunioner er at når inflasjonen i unionslandene er forskjellig mens renten er lik, så vil det medføre ulik konkurannskraft. Det viste seg til fulle blant annet med krisen i eurolandet Hellas.
King skriver ifølge The Telegraph at eurolandene i Syd-Europa har tapt konkurransekraft mot Tyskland og at den eneste måten å tilbakestille den er at disse landene går ut av eurosamarbeidet.
Den mest sannsynlige måten eurosamarbeidet vil bli oppløst på er ifølge King at velgerne i Syd-Europa går lei av massearbeidsledighet og at unge talenter utvandrer. Han advarer også om at eurosamarbeidet har skapt en konflikt mellom en sentralisert elite som vil ha en politisk union, og demokratiet på nasjonalt nivå som ikke ønsker dette.
Les også: Merkel presset både hjemme og ute
Valuta til glede og besvær (DN+)
Følg markedene på DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.