Den nyvalgte ungarske Fidesz-regjeringen har brukt sine første måneder ved makten til å jakte med lys og lykter etter områder hvor man kan kutte statlige utgifter.

Det tok trolig ikke lang tid før lønnen til landets sentralbanksjef, Andras Simor, var ett av de 29 punktene på kuttlisten som nylig ble presentert.

Regjeringen forslår å sette et makstak på statlige lønninger på 10 ganger gjennomsnittlig årslønn i Ungarn. Det vil ramme en håndfull statlige ansatte, men i første rekke sentralbanksjefen.

Simors årslønn er nemlig på 458.000 dollar (ca 2,8 millioner kroner) noe som er 40 ganger mer enn snittlønnen til sine landsmenn.

En vanlig ungarer tjener rundt 70.000 kroner i året.

 

Knuser Bernanke
Men sentralbanksjefens lønn er ikke høy bare i ungarsk målestokk. Til sammenligning er lønnen mer enn dobbelt så høy som det USAs sentralbanksjef Ben Bernanke tjener. Selv ikke USAs president, Barack Obama, slår Ungarns banksjef. Obama har ifølge offisielle tall en personlig kompensasjon på 400.000 dollar i året.

Et lønnskutt på 75 prosent vil føre Ungarns sentralbanksjef ned på en årslønn på 700.000 kroner i året - omtrent halvparten av hva den norske sentralbanksjefen, Svein Gjedrem, kan innkassere.

EUs sentralbank protesterer
Om ikke Andras Simor selv gir forslaget trampeklapp, så skulle man kanskje tro at den europeiske sentralbanken ville synes det nye lønnsnivået var mer fornuftig - forholdene i Ungarn tatt i betraktning.

700.000 kroner i året er for eksempel omtrent på nivå med hva den polske sentralbanksjefen, Marek Belka, tjener.

 

Men, nei. Sjefen i den Europeiske Sentralbanken (ECB), Jean-Claude Trichet, har personlig skrevet til den ungarske regjeringen og bedt dem holde fingrene unna lønnen til sin ungarske kollega.

Trichet tjener selv ikke stort mer enn Simor, men argumenterer i brevet (les det her), at politisk innblanding i interne lønnsanliggender er en trussel mot sentralbankens uavhengighet.

Trichet åpner likevel for at lønnen til den neste sentralbanksjefen kan settes i tråd med det nye makstaket. Problemet er at åremålsstillingen til Simor ikke går ut før 2013.

Og regjeringen må spare penger .

 

Igår, torsdag, gikk representanter fra Fidesz-regjeringen ut og avviste ECBs krav om å "frede" lønnen til sentralbanksjefen. Med to av tre seter i det ungarske parlamentet er det ingen tvil om at regjeringen vil være sikret flertall for de forslag de går inn for.

Desperat situasjon
Ungarn ble det første europeiske landet som måtte be om økonomisk nødhjelp fra det internasjonale pengefondet (IMF) da finanskrisen slo til høsten 2008.

Les også: Redningspakke til Ungarn og Rentesjokk i Ungarn

Det er en kjent sak at den nyvalgte ungarske statsministeren, Viktor Orbán, i mange år har ment at sentralbanksjefen har en betydelig del av skylden for uføret landet har havnet i.

Blant annet har han fått sterk kritikk for ikke å ha senket styringsrenten fort nok. Landet har hatt et av Europas høyeste rentenivåer, noe som har bidratt en voldsom etterspørsel blant vanlige folk etter lån i fremmed valuta. Dette har i sin tur skapt en bølge av mislighold fordi den nasjonale valutaen forint har gått rett i dørken og gjort lånene meget dyre å betjene.

Til tross for en viss bedring i økonomien er landet langt fra ute av den økonomiske krisen. Etter en knusende valgseier i april tok det ikke lang tid før den nye regjeringen innså at situasjonen i landet var verre enn forgjengeren hadde gitt inntrykk av.

Les også: Det neste Hellas

Nå må regjeringen søke om et nytt "sikkerhetslån" fra IMF i tillegg til de 20 milliarder euroene de mottok i 2008. Men betingelsene fra IMF er krystallklare: Da må landets budsjettunderskudd under 3,8 prosent i år, og 2,9 prosent neste år.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.