Landene i eurosonen vurderer å kutte rentene på lånene til Hellas. De vil også utvide krisefondet som brukes til å redde land som havner i økonomisk uføre.

Det ble klart etter at finansministrene i eurosonen var samlet til møte i Brussel mandag.

Det kan bli aktuelt både å senke rentene og forlenge løpetiden på lånene til Hellas, heter det i en uttalelse fra ministrene. Samtidig understrekes det at eurolandene er fast bestemt på å sikre stabiliteten i valutaunionen.

Italia smittet
Selv om Hellas har de største problemene, er stabiliteten også truet av flere andre land som har, eller kan få, problemer med å betale statsgjelden sin.

De siste dagene har situasjonen i Italia seilt opp som en av de viktigste årsakene til bekymring og nervøsitet i finansmarkedene. Prisen for å forsikre seg mot mislighold av italiensk statsgjeld steg mandag til et nytt rekordnivå. Samtidig raste aksjekursene på børsen i Milano med 4 prosent.

– Vi står overfor noe som er mer systemisk enn Hellas. Det dreier seg om stabiliteten i eurosonen mer generelt, konkluderte Spanias finansminister Elena Salgado.

Rentene på både spanske og italienske statsobligasjoner steg mandag til det høyeste nivået siden euroen ble innført for tolv år siden.

Indre splittelse
En av årsakene til uroen er at aktører i markedet begynner å tvile på hvor langt europeiske politikere vil gå for å redde land som rammes av gjeldskrise.

Blant annet Tyskland, Nederland og Finland insisterer på at banker og andre private selskaper må yte et bidrag for å unngå at den greske økonomien kollapser.

Den europeiske sentralbanken (ECB) er skeptisk til denne typen løsninger og advarer mot alvorlige internasjonale ringvirkninger dersom de store kredittvurderingsbyråene anser den europeiske løsningen som en type mislighold av gjeld.

Kilder i Brussel hevder eurolandene nå er blitt mer innstilt på å løpe denne risikoen for å unngå at skattebetalerne må ta hele regningen for å redde Hellas.

– Jeg leser dette som en erkjennelse av at delvis mislighold vil være vanskelig å unngå. Det fjerner en hindring for deltakelse fra privat sektor, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

– Ikke rom for feil
Den greske statsministeren Georgios Papandreou ber eurolandene innstendig om å slutte og krangle og samle seg om en løsning for Hellas og andre land med problemer.

«Det er ikke rom for ubesluttsomhet og feil», understreker han i et brev til Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene.

Papandreou advarer mot en kakofoni av utspill som skaper panikk snarere enn sikkerhet. Han håper landene vil enes om en omfattende pakke med løsninger som tydelig signaliserer at de ikke vil la det europeiske prosjektet havarere.

Les også: EU nervøse for Italias økonomi

EU-land forventer mislighold



Finland nekter å redde flere EU-land økonomisk

Frykten for at den greske krisen skal spre seg øker

EU tror resesjonen i Hellas blir lengre

Hellas kan bli kastet ut i ny krise
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.