Statoil starter 2012 der selskapet slapp det forrykende fjoråret, og melder mandag om et nytt storfunn i Barentshavet. Havis-funnet ligger bare noen kilometer fra «tvillingen» Skrugard, og inneholder ifølge selskapet mellom 200 og 300 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

- Det at vi nå har gjort Skrugard- og Havis-funnet betyr at vi har knekt en kode etter å ha jobbet lenge i området og boret mange brønner. Vi ser at det åpner en ny hydrokarbonprovins, og det er det som er det viktige med disse funnene, sier direktør Gro Gunleiksrud Haatvedt, som er ansvarlig for leting på norsk sokkel, til DN.no.

Hun forteller at Statoil vil fortsette å bore brønner på den samme lisensen, men vil ikke dermed si rett ut at de kommuniserte reservene har en betydelig oppside, slik Carnegie-analytiker John Olaisen sier til DN.no mandag.

Les også: Storfunnet kan øke Statoils børsverdi med 6 mrd.

Ifølge Statoil inneholder Skrugard og Havis til sammen mellom 400 og 600 millioner fat oljeekvivalenter.

- Vi står fast på disse volumanslagene. Det jeg sier er at vi vurderer oppsidepotensialet også videre i lisensen. Det er vår rolle som operatør på lisensen, så vi ser på muligheter, sier Haatvedt.

Hun legger til at Statoil produksjonsmål for 2020, 2,5 millioner fat oljeekvivalenter på verdensbasis, står ved lag. Havis-funnet betyr bare at produksjonsfallet på norsk sokkel reduseres.

- Det dette betyr er at fallet i produksjonen blir mye, mye mindre. Dette er for å levere på våre produksjonsmål i 2020, sier hun.

Nytt kjerneområde
Skugard og Havis vil etter all sannsynlighet bli utbygget og driftet sammen, selv om feltene er adskilte. Haatvedt sier nå at Statoil satser på å få i gang produksjonen på de to feltene før 2020. Statoil har tidligere sagt at det vurderer flytende produksjon på Skrugard, men direktøren gir ingen flere detaljer rundt produksjonsmetoden mandag.

- Vi ønsker som selskap, men også på vegne av partnerne og for Norge, at vi kommer i produksjon så raskt som mulig. Men vi må ta en rekke hensyn og vise at vi velger riktig løsning. Vi ser for oss før 2020. Det er litt for tidlig å være mer konkret, sier hun.

Statoil sier også at Skurgard og Havis kan bli et nytt kjerneområde for selskapet, med ringvirkninger for store og små underleverandører, samt næringsliv på fastlandet.

- Dette kan bli et eget kjerneområde hvor vi har en produksjonsenhet og ekstra kapasitet på transport og prosessering. Dette er helt i henhold til Statoils strategi i forhold til å revitalisere norsk sokkel. Det er veldig positivt for Nordområdene. Dette vil gi ringvirkninger for annen industri, leverandører og ikke minst småleverandørene.

- Stor tro på porteføljen
Havis var en av de tre brønnene Statoil i forrige uke nevnte som sine mest spennende leteprosjekter i 2012. De to andre er Crux og King Lear.

Haatvedt sier til DN.no at boringen på Crux, som ligger i Oseberg-området i Nordsjøen, kan begynne allerede denne uken hvis værforholdene tillater det. Resultatene av leteboringen vil foreligge innen et par måneders tid.

King Lear-boringen er allerede utsatt fra slutten av fjoråret, og leteboringen vil her ta betydelig lenger tid, fordi brønnen er mye dypere, forklarer Haatvedt.

Hun tør ikke håpe på at 2012 blir et like bra år som 2011, der Statoil foruten Skrugard gjorde verdens største oljefunn med Aldous/Avaldsnes, men sier at selskapet har stor tro på porteføljen.

- Vi har veldig interessante vekstprospekter både på norsk sokkel og internasjonalt i år. Vi vet vi har en god portefølje og vi har stor tro på den, men du må jo alltid bore for å være sikker, avslutter hun.

Les mer:

<b>Statoil med nytt storfunn</b>

<b>Statoil håper å kunne skryte av nye gigafunn</b>

<b>Fra læregutt til internasjonal leder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.