Optimismen er iferd med å komme tilbake i norsk næringsliv etter finanskrisen. Over halvparten av norske bedriftsledere planlegger nå å øke antallet ansatte i løpet av 2010. Det viser en ny, landsdekkende undersøkelse fra Proffice, gjennomført av Respons Analyse.
- Litt vel optimistiske
Resultatene fra undersøkelsen viser at hele 53 prosent av norske bedriftsledere planlegger å øke antallet ansatte i løpet av 2010. I offentlig sektor planlegger 60 prosent å øke staben mens 50 prosent av lederne i private bedrifter svarer det samme.
- Det er uten tvil svært god stemning i bedrifts-Norge. Det at over halvparten av norske bedrifter har planer om å ansette flere tyder på at de ser positivt på fremtiden. Det kan godt være at noen av disse bedriftene er litt vel optimistiske, sier administrerende direktør i bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice, Per Bergerud, i en pressemelding.
Det er særlig private bedrifter innen helse og omsorg, IKT og data samt ulike former for undervisning og kunnskaps-formidling som har et stort behov for flere ansatte, i tillegg til offentlig sektor generelt. I motsatt ende av skalaen er det bransjer som bygg og anlegg, transport, industriproduksjon og varehandel som later til å ha minst planer om nyansettelser i nær fremtid.
Les også:
De 10 største jobbintervju-tabbene
Vil sjekke grundigere
Samtidig som mange vil ansette flere, har flere bedriftsledere blitt langt mer kritiske til hvordan de gjenomfører nyansettelser i kjølvannet av finanskrisen.
Funn i undersøkelsen tyder på at svært mange bedrifter mener de har lært en dyr lekse i løpet av finanskrisen. En av fire bedrifter er blitt mer kritiske til nyansettelser og varsler at de kommer til å sjekke arbeidssøkeres CV og referanser i større grad nå enn det de gjorde før finanskrisen.
- Svært mange bedrifter har i tidligere undersøkelser vi har gjennomført uttalt at de har brukt finanskrisen til å kvitte seg med overflødige ansatte. Når de nå begynner å ansette igjen så vil de tydeligvis forsikre seg om at de får de rette kandidatene til stillingene sine. Det er nok mange norske bedrifter som har opplevd den høye kostnaden ved feilansettelser i løpet av de siste årene, sier Bergerud.
Les mer om jobb og karriere her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.