Målet er å skape en verdensledende, norsk sjømataktør, skriver det John Fredriksen-dominerte oppdrettsselskapet Marine Harvest i en melding tirsdag ettermiddag. Selskapet opplyser samtidig at det har kjøpt 4,7 prosent av aksjene i Cermaq.
Marine Harvest MHG skriver at det vil by 105 kroner per aksje, noe som gir en premie på 22 prosent sammenlignet med sluttkursen tirsdag. Budet er tenkt oppgjort med 50 prosent i kontanter og 50 prosent i Marine Harvest-aksjer.
Budet forutsetter også at Cermaq ikke gjennomfører Copeinca-oppkjøpet. Cermaq CEQ har i likhet med China Fisheries ligget i kamp om å kjøpe det peruanske oppdrettsselskapet Copeinca.
Les også: Viser muskler i kampen om Copeinca
Marine Harvest skriver videre budet er betinget av at det får oppslutning av totredeler av Cermaqs aksjonærer, inkludert Marine Harvests aksjer i selskapet.
Selve budperioden vil starte etter Marine Harvests generalforsamling 23. mai.
Mener Copeinca-oppkjøp ikke er strategisk riktig
- Det er etter vårt syn ingen industriell kombinasjon som er bedre egnet til å løfte både seg og norsk marin sektor til lederskap på global basis, enn sammenslåingen av Cermaq og Marine Harvest, skriver styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest i selskapsmeldingen.
Lerøy og Marine Harvest mener Cermaqs planlagte oppkjøp av det peruvianske fiskemel og fiskeselskapet Copeinca er feil vei å gå i dagens marked om man ønsker å bli større enn selskapene er hver for seg i dag.
- Vi mener et slikt selskap ikke bør skapes ved å orientere det mer mot fiskeri og råvaremarkedene, der det uansett skjer en utfasing av fiskemel som ressursgrunnlag for fiskefõr, skriver Lerøy, som legger til at Marine Harvest vil stemme mot oppkjøpet av Copeinca.
- Vi setter derfor som en forutsetning for budet at generalforsamlingen i Cermaq ikke utsteder de aksjene som skal til for å gjennomføre Copeinca-transaksjonen", sier styrelederen.
Nærings- og handelsdepartementet er jokeren
Cermaqs største aksjonær er Nærings- og handelsdepartementet, som sitter med 43,54 prosent av aksjene. Det betyr at suksess for Marine Harvests bud er avhengig av at statsråd Trond Giskes departement aksepterer det.
Tirsdag ettermiddag har departementet sendt ut en pressemelding der det opplyser at det "har merket seg budet og vil ta stilling til dette".
Kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og handelsdepartementet ønsker ikke å utdype pressemeldingen overfor DN.no.
- Har det vært forutgående dialog mellom departementet og Marine Harvest før budet?
- Vi uttaler oss aldri om budprosess, sier Viken.
Når det gjelder Marine Harvests budbetingelse om at Cermaq ikke må gjennomføre oppkjøpet av Copeinca viser departementet til at den saken ligger til behandling i Stortinget som en sak om endringer i statsbudsjettet for Nærings- og handelsdepartementet.
Felles storaksjonær avventer
De øvrige storaksjonærene i Cermaq er aksjefondet Lansdowne Developed Markets, som har 6,57 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet sitter med 5,38 prosent.
Marine Harvests største aksjonær er John Fredriksen-selskapet Geveran Trading Co som eier 19,9 prosent av aksjene. Folketrygdfondet er nest største aksjonær med 8,26 prosent av aksjene.
Det betyr at Folketrygdfondet er en sentral aksjonær i begge de to oppdrettsselskapene.
Aksjedirektør Nils Bastiansen i Folketrygdfondet vil ikke forhaste seg.
- Vi har mottatt nyheten om dette budet i dag, og vil nå avvente Cermaq-styrets håndtering og anbefaling. Vi vil også gjøre vår egen vurdering, og vil bruke den nødvendige tid på dette, skriver han i en epost til DN.no tirsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.