De amerikanske børsene utviklet seg blandet fredag etter hva som best kan beskrives som en vill berg-og dalbane-ferd. Markedet er drevet av frykt og usikkerhet omkring nøkkeltall og gjeldssituasjonen i Europa.

Lenge så det ut til at børsene skulle havne i pluss. Markedet skjøt fart på rapporter om at Den europeiske sentralbanken (ECB) vil kjøpe spanske og italienske statsobligasjoner. Italias statsminister Silvio Berlusconi bekreftet på en lenge utsatt pressekonferanse fredag ettermiddag at Italia ville fremskynde arbeidet med å få statsbudsjettet i balanse med ett år, til 2013, og innføre en rekke kostnadsreduserende tiltak.

- Om det er en bra ting som kommer ut fra denne krisen er det at disse landene endelig lærer det desperate behovet for å liberalisere økonomiene sine, sier aksjestrateg Peter Boockvar i Miller Tabak til MarketWatch.

Ifølge CNBC/Dow Jones Newswires-Reuters, har europeiske toppledere lagt press på Italia for å få fart på arbeidet. Dette skal ha vært et krav for at Den europeiske sentralbanken ville iverksette støttekjøp av italiensk statsgjeld, ifølge kilder.

Les også: Berlusconi bekrefter avtale med EU og - ECB vil støttekjøpe spansk og italienske statsgjeld

Frykten råder
Dow Jones endte i pluss etter å ha vært ned rundt 2 prosent i perioder tidligere på dagen (se tabeller). At indeksen svingte 500 poeng innenfor én times handel, gir et bilde på usikkerheten i markedet.

En positivt overraskende arbeidsmarkedsrapport sendte markedet opp fra start, for deretter å se indeksene rase hardt og brutalt både i USA og Europa. Nasdaq hadde den svakeste utviklingen gjennom dagen, men klarte å hente inn noe av det verste fallet på tampen. S&P 500 fulgte lenge utviklingen på Dow Jones, men endte såvidt i rødt.

Nedturen følger et børsfall på rundt 5 prosent i USA torsdag. Les også: - Panikk på Wall Street

- Folk er bekymret for likviditeten og for retningen på økonomien. Man ser ingen slags livsforlenger, sier sjefstrateg Doug Roberts i Channel Capital Research til MarketWatch.

Fall i ledigheten
Den offisielle arbeidsmarkedsrapporten viste en oppgang i sysselsettingen utenfor landbruket på 117.000 i juli, mot ventet 85.000, ifølge Bloomberg News. Samtidig ble de tidligere månedenes tall oppjustert med 56.000.

Les også: 117.000 nye jobber i USA i juli

Ledighetsraten falt samtidig til 9,1 prosent, mens den var ventet å holde seg uendret på 9,2 prosent. Den bredere U6-ledigheten, som også inkluderer dem som har gitt opp å søke om ledighetstrygd, falt også, fra 16,2 prosent i juni til 16,1 prosent.

- Rapporten indikerer at økonomien fortsatt vokser, så vi er ikke i resesjon, men utviklingen er helt klart svakere enn ventet, sier sjeføkonom Scott Brown i Raymond James & Associates til Bloomberg News.

Solenergiselsakpet First Solar falt markert på sin kvartalsrapport som ble publisert etter børsslutt torsdag. Bloomberg Briefing melder at selskapets skuffende kvartalsrapport, samt nedjusterte omsetningsguiding for 2011 kan tynge sektoren. Bank of America skriver i en oppdatering at de svake prisene i Europa tynget First Solar-resultatet.

Les også:
Obama: Vi må gjøre det enda bedre

Rører ikke Europa-renten

Kraftig fall på Børsen

Globalt børsras: - Frykt og usikkerhet

Japan tar grep i valutamarkededet



Indeksene (22.01 - slutt)



Indeksene (19.40)



Indeksene (18.03)