- Dette er ingen tom trussel, sier daglig leder Knut Roar Wiig til DN.no.
DN.no skrev for kort tid siden om vinimportøren som tilsynelatende hadde funnet en bakvei inn til Polets attraktive basisutvalg.
Ved å halvere prisen på varene kort tid etter at de var introdusert, oppnådde importøren Wiig Fine Wine både at kundene opplevde det som om de fikk en dyr vin til en billig pris, samt at regelverket for hvem som får komme inn i polhyllene spilte til deres fordel.
Klaget seg inn igjen
En konkurrerende vinimportør som dermed ble presset ut av basisutvalget for å gjøre plass til Wiigs vin, klaget til Vinmonpolets klagenemnd og fikk medhold. Klagenemnden bestemte at vinen til den fortrengte importøren skulle tilbake i basisutvalget.
Nemnden konkluderte med at Wiig Fine Wines vin hadde hatt et konkurransefortrinn når den ble målt mot viner som kostet langt mer og således solgte i mindre kvanta.
Dette resulterte i at Vinmonopolet varslet Wiig Fine Wines om at deres rødvin Vina Mayor Reserva 2007 likevel ikke fikk plass i basisutvalget og ville bli strøket.
Brevet fikk daglig leder Knut Roar Wiig i Wiig Fine Wine til å engasjere advokat.
- I utgangspunket blir du tatt inn i basisutvalget for seks måneder når du kommer inn. Det er et faktum vi hadde rettet oss inn etter og tatt inn 12.000 flasker av denne vinen. Når Vinmonopolet har gjort en feil, må de ta ansvar for det selv, sier han.
Ikke vårt problem
Vinimportøren mener dessuten at vedtaket i nemnden ikke omhandler deres vin, men vinen til konkurrenten.
- Klagesaken vedrører at annet produkt enn vårt. Det skal ikke ha noen betydning for oss, fortsetter Wiig.
I klagen advokat Olav Kolstad i advokatfirmaet Schjødt har skrevet for Wiig kommer det frem at selskapet ber om oppsettende virkning. Det innebærer i tilfellet at Vina Mayor Reserva fortsatt skal være i basisutvalget til klagen er ferdigbehandlet.
Wiig Fine Wine er ikke bare beskyldt for å ha manipulert systemet slik at Vina Mayor Reserva 2007 kom inn i basisutvalget. Importøren skal også ha sørget for at den avholdte champagnen Dom Perignon Brut 2003 også var i ferd med å ryke ut av hyllene. Wiig Fine Wines ukjente champagne Nominé-Renard Brut sto klar til å ta plassen.
Men en klage fra importøren Môet Hennessy Norge førte til at vedtaket ble omgjort i siste liten. Også her hadde prisdumping gitt storsalg.
Ikke solgt til full pris
Faktisk viste det seg at ingen av de 1360 omsatte flaskene med Wiigs champagne var solgt til den innmeldte prisen på 421,20 kroner. Det var først da prisen ble senket til 224,90 kroner at kundene ville ha champagnen. Likevel ble champagnen målt mot andre musserende viner i den gamle prisklassen fra 400 kroner til 999,99 kroner.
Wiig Fine Wine kommer ikke anke den avgjørelsen.
- Det er en ikke-sak for oss fordi vi likevel har solgt nok til å komme inn på den laveste prisekategorien for champagne, sier Wiig.
Polet har alt varslet at de ser på flere andre saker der innkjøpsreglementet kan ha blitt manipulert.
Les også: Snek seg inn bakveien på Polet
Wiig innrømmer at hans selskap har to andre viner i basisutvalget som også har kommet inn etter at prisene har blitt kraftig nedsatt.
Han mener de retningslinjene som klagenemnda trekker opp i sine to nylige avgjørelser ikke er i tråd med likebehandlingsprinsippet som skal ligge til grunn for Vinmonopolets innkjøp.
Vil ikke ha innblanding
- Dette er et viktig prinsipp for oss. Det skal være fri konkurranse mellom importørene. Det skal ingen blande seg inn i, sier han.
- Hva tror du bransjen tenker om måten dere praktiserer innkjøpsreglene på?
- Det blir litt hyklersk at en bransje som kjennetegnes ved at man stjeler vinagenturer fra hverandre farer opp om dette. Vi forholder oss til at Vinmonopolet er en åpen markedsplass og at kundene selv bestemmer hva de vil kjøpe, sier Wiig.
Han mener det ikke er urimelig at viner måles mot hverandre selv om den ene vinen rent faktisk skulle vært i en annen kategori hvis man tok hensyn til prisnedsettelsen.
- De kan godt regnes som substituerbare produkter likevel, sier den daglige lederen.
- Du frykter ikke at det fører til forflating av utvalget hos Polet og at det på sikt vil føre til at det bare blir billigviner i hyllene?
- Det må kanskje være litt mer nyansert. Men det er veldig strengt slik vi har det nå. Man må passe på at kategoriene ikke blir for smale.
Les også på DN.no: Oppfordrer Økokrim til å se på Røeggen-saken
ICA og NorgesGruppen utsetter innkjøpsavtale
Sharif på felgen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.