Tidligere Vimpelcom-sjef skal om kort tid møte i høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i Telenor-/Vimpelcom-saken.
Men fra ett hold vil det være stille når Lunder sitter i høringen: Høyres representanter i komiteen, komitenestleder Michael Tetzschner og Erik Skutle, vil ikke stille spørsmål til Lunder, får DN opplyst.
De to mener Lunder ikke burde vært innkalt til høringen.
Problematisk
- Vi kommer ikke til å stille Lunder spørsmål fordi vi mener han ikke burde vært innkalt, sier Erik Skutle, medlem av Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite til DN.
De mener det er problematisk at Lunder skal grilles av kontroll-og konstitusjonskomiteen fordi han er under etterforskning av Økokrim.
- For oss er det unaturlig å stille spørsmål om saksforholdet til en person som er under etterforskning av politimyndigheter, sier Tetzschner.
Skutle utdyper:
- Vår oppgave er ikke å avdekke om korrupsjon har funnet sted, det er politiets oppgave. Hensikten med høringen er å finne ut om statsråden har utøvd tilstrekkelig godt statlig eierskap, og jeg kan ikke se hvordan Lunder kan bidra i den sammenheng, sier Skutle.
Jo Lunder er en av flere teletopper som skal grilles i Stortinget fredag. Etter planen skal utspørringen av Lunder starte kl. 11.30 og vare i 45 minutter. Lunder har varslet at han vil stille sammen med sin advokat Cato Schiøtz.
Les mer: Disse skal grilles i Vimpelcom-saken
Skutle er kritisk til at fredagens høring finner i det hele tatt finner sted.
- Vi i Høyre mener at høringen i seg selv er overflødig, da vi mener at vi har tilstrekkelig informasjon fra Deloitte-rapporten og andre kilder, så dette er ikke problematisk sett fra vår side.
Skutle viser her til Deloittes gjennomgang av Telenors eierskap i Vimpelcom, etter oppdrag fra Telenor-styret.
Les mer: - Ingen Telenor-ansatte har vært delaktig i korrupsjon
- Omgått og manipulert
Jo Lunder tiltrådte som toppsjef i Vimpelcom i juli 2011. Det tok ikke lang tid før han ble varslet om bekymringer om korrupsjon i Usbekistan. Han har uttalt at han fikk forsikringer om at bekymringene var sjekket og kvittert ut, og at han derfor godkjente en overførsel på 30 millioner dollar for mobiillisenser i Usbekistan fra Gibraltar-selskapet Takilant.
Les mer: - Jeg hadde råd og anbefalinger fra alle de som burde vite
Da Lunder sluttet i Vimpelcom i april 2015, hadde han gjennom 15 år hatt sentrale posisjoner i selskapet, som styremedlem, styreleder og toppsjef.
Lunder fikk kort tid senere en nyopprettet jobb som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Hans karriere hos John Fredriksen ble imidlertid meget kort: 4. november ifjor ble Lunder siktet av Økokrim for korrupsjon og pågrepet på Gardermoen.
Les mer: Siktet for kjøp av Wikipedia-avskrift
Lunder ble da permittert og sluttet senere i Fredrisken-systemet.
Da Vimpelcom i februar 2016 innrømmet å ha betalt store beløp i bestikkelser i Usbekistan, mente Lunders forsvarer at rettsdokumentene for forliket i realitateten var "en frifinnelse av Jo Lunder".
Lunder uttalte senere til DN at «det vil uansett, for alle bedrifter, være vanskelig å ha tilfredsstillende kontroll når systemene bevisst omgås, manipuleres og ikke følges av egne ledende ansatte»,.
Følg direktesendingen her:
Les mer: Mener han ble manipulert
Les også på DN.no:
Asia i dag: Alibaba under etterforskning
Telenor-saken: Usikker på om det er lov å gjøre feil (DN+)
Hørt denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.