Klokken 18.00 møtte Telenors styreleder Gunn Wærsted opp i næringsdepartementets lokaler i Kongens gate i Oslo sentrum.

Med seg har hun fire sider med orientering fra Telenor om 795 millioner-dollar-forliket Vimpelcom har inngått med amerikanske og nederlandske myndigheter.

Vimpelcom har vedgått å ha betalt 114,5 millioner dollar i bestikkelser i Usbekistan.

"Telenor ser alvorlig på opplysningene som framkommer av avtalene", skriver styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke i orienteringen til ministeren.

"Vi aksepterer ikke korrupsjon", skriver de.

- En orientering

Under onsdagens møte vil Telenor gi en orientering om forliket Vimpelcom har inngått og også besvare de spørsmålene statsråd Mæland har.

På vei inn til møtet sier Wærsted til DN at all informasjon fremgår av den skriftelige redegjørelsen. Hun frykter ingen vanskelige spørsmål fra næringsministeren.

- Vi har vært åpne i redegjørelsen. Nå skal vi ha et møte for å orientere statsråden om denne orienteringen og svare på spørsmål, sier hun.

Dette orienterer Telenor om

"Dette er en svært alvorlig sak. Telenor finner det uakseptabelt at VimpelCom, der Telenor er deleier, har gjennomført korrupte betalinger i tilknytning til VimpelComs forretningsvirksomhet i Usbekistan", skriver Telenor-styrelederen og -konsernsjefen.

I orienteringen går Wærsted og Brekke gjennom hovedpunktene i de totalt fire i avtalene Vimpelcom og det usbekiske datterselskapet Unitel har inngått med det amerikanske justisdepartementet (DOJ), det amerikanske finanstilsynet (SEC) og påtalemyndighetene i Nederland.

Les mer: Slik skjulte Vimpelcom korrupsjonen

"VimpelCom erkjenner i tidsrommet 2006-2012 å ha betalt til sammen 114 millioner USD til en offentlig myndighetsperson i Usbekistan. Vedkommende står bak Takilant Ltd. VimpelCom erkjenner at dette er korrupsjon".

Den offentlige myndighetspersonen navngis ikke i underlagsmateriale til avtalene, men det fremkommer av annen dokumentasjon at det er snakk om Gulnara Karimova, datter til Usbekistans mangeårige president Islam Karimov.

Telenor understreker overfor Mæland at selskapet ikke er part i avtalene, og har bistått i etterforskningen som vitne.

Styret visste

Telenor har gjennom hele perioden hatt tre nominerte medlemmer i Vimpelcom-styret. Dette har vært høytstående og betrodde Telenor-ansatte.

"Telenor har merket seg at de omtalte dokumentene stadfester Vimpelcom-styrets kjennskap til eierksapet i Takilant", skriver Gunn Wærsted og Sigve Brekke.

De viser samtidig til at det ble bedt om rettslige vurderinger av transaksjonene, og at "enkelte personer i VimpelComs ledelse tilbakeholdt viktige opplysninger til juridiske vurderinger innhentet fra eksterne advokater".

Telenor viser til at Deloitte Advokatfirma er engasjert til å gjennomgå Telenors håndtering av eierskapet i Vimpelcom de siste ti årene.

- Alvorlig sak

Næringsminister Monica Mæland ba om en skriftlig redegjørelse og et møte med Telenor etter at nyheten om Vimpelcom-forliket ble kjent torsdag i forrige uke.

Les også: Ber Telenor om nytt Vimpelcom-møte

– Vi har nulltoleranse for korrupsjon, og dette er en så alvorlig sak at alle må gå gjennom sine rutiner og hvordan dette har vært mulig. Jeg har bedt Telenor om en skriftlig redegjørelse og også om et møte med styreleder om saken, sa Mæland i den forbindelse.

Følg valutakursene med DN Investor

Les også på DN.no:

Flere må gå i Sevan Marine

Telenor er nærmere 5G

- Det vil ikke bli noen avtale om produksjonen 

Se DNtv: Maemo får sin tredje Michelin-stjerne

Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.