Etter forliket kommer amerikanske justismyndigheter til å ta beslag i milliardbestikkelsene og bruke dem «til fordel for befolkningen som er ofre for korrupsjon og misbruk av posisjoner». Departementet vurderer en løsning der pengene går til utdanning- og helsetjenester og administreres av en stiftelse som er uavhengig av Usbekistans myndigheter, sier statssekretær Leslie Caldwell.

Men forsker Alisher Ilkhamov ved SOAS-Universitetet i London sier det vil bli vanskelig å operere uavhengig fordi nesten alle NGO-er er blitt stengt ned med makt av regjeringen, og kun statskontrollerte organisasjoner eksisterer.

– Hvis man forhandler fram en løsning lik den i Kasakhstan med usbekiske myndigheter, frykter jeg at det blir slike organisasjoner som vil administrere programmet. Og det vil ikke være veldig annerledes fra å returnere pengene direkte tilbake til regjeringen, sier Ilkhamov, som selv kommer fra Usbekistan.

Telenor sier til Klassekampen at de ikke kjenner til detaljene eller de juridiske forutsetningene, og de vil derfor ikke kommentere det amerikanske justisdepartementets planer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Full utskifting i Vimpelcom-toppen dnPlus (DN+)

Følg markedene på DN Investor