Korrupsjonssiktede Jo Lunder ble løslatt fra varetekt tirsdag.

Onsdag møter den tidligere Vimpelcom-sjefen pressen, sammen med sine advokater Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt i advokatfirmaet Schjødt.

- Det er en pressekonferanse som holdes i strid med alle medieeksperter, sier Schiøtz.

Han viser til at det anbefales å holde klienten skjermet. 

- Det er en linje som Lunder ikke har ønsket å følge. Han har intet å skjule. Jo mer offentlighet, desto mer tjener det hans sak.

Schiøtz retter sterk kritikk mot Økokrim:

- Vi er sterkt kritiske til hvordan Økokrim har håndert saken og hvordan de har argumentert overfor Borgarting lagmannsrett, sier Schiøtz.

Ifølge Schiøtz har Lunder blitt telefonovervåket:

- Lunder har vært gjennom en omfattende periode med telefonovervåkning. Det vet vi nå i ettertid, sier Schøitz.

Jo Lunder reagerte ifølge advokaten med skepsis på avtalene Vimpelcom inngikk i Usbekistan allerede i 2005 og 2006.

Lunder var på dette tidspunktet styremedlem i Vimpelcom.

- Økokrim har fortiet det som var Lunders holdning, der ordet "cautious" er brukt. Økokrim har foretatt en selektiv utvelgelse, uten å inkludere Lunders holdning, sier Schiøtz.

- Ikke riktig presentasjon av saken

Schiøtz går hardt ut mot Økokrim, og mener de ikke hadde grunnlag for å holde Lunder i varetekt.

- Det var ikke grunnlag, ikke et dokumentbevis. Jeg har etterlyst det igjen og igjen. Kom med bevis. Økokrim sier nei det har vi ikke. Likevel får vi begjæring om varetektsfengsling, sier han.

Advokaten viser til at Lunder tilbragte to dager på glattcelle og tre netter i vartekt før han skulle forklare seg for retten. Han mener Jo Lunder selv har æren for tingrettens konklusjon om ikke skjellig grunn til mistanke.

- Ingen kan forstå hvilken frustrasjon og hvilket slit det er å være i en slik situasjon, understreker Schiøtz.

Ifølge ham er ikke påtalemyndighetene objektive.

- Men at man skal unnlate å gi fullstendige opplysninger, det hadde jeg ikke ventet. Jeg har diskutert med mine kollegaer, som er drevne når det gjelder dette arbeidet, de er sjokkerte. Det er ikke en riktig presentasjon av saken. Det er dårlig etterforskning og holdt på å gå utover Lunder, sier Schiøtz.

Uskyldig inntil det motsatte er bevist

Økokrim sier følgende om Schiøtz uttalelser:

- Advokatens faktabeskrivelse er vel noe  omtrentlig, men Økokrim har ikke ønske om å prosedere saken i media. Det er viktig å understreke at Lunder er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Økokrims eneste formål er å finne ut hva som er skjedd, og hvem som eventuelt har visst hva. Dette skal vi søke å avklare gjennom etterforskningen, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til DN.

Hva var bakgrunnen for telefonavlyttingen?      

- Vi kommenterer ikke etterforskningsmateriale.​

Var Lunder kjent med at han ville bli pågrepet da han landet i Norge onsdag for en uke siden?      

- Det kan jeg ikke svare for.        

Hvordan skal dere nå jobbe videre?

- Økokrims oppgave er å etterforske saker hvor det er mistanke om alvorlig økonomisk kriminalitet. Derfor etterforsker vi saken og samarbeider med politi i utlandet for å se om det er skjedd noe straffbart, sier Djupesland.

Ikke grunn til mistanke

Etter at både tingretten og lagmannsretten hadde konkludert med at det ikke var grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon, ble han løslatt fra varetekt.

Det var forrige onsdag at Økokrim pågrep Lunder på Gardermoen og siktet ham for korrupsjon i forbindelse med Vimpelcom-saken.

Han har blant annet blitt plassert på glattcelle.

Mistanken er knyttet til en utbetaling fra Vimpelcom til en konto i Sveits som tilhører det usbekiske selskapet Takilant, på 30 millioner dollar. Denne utbetalingen fant sted rundt to måneder etter Lunder ble sjef i 2011.

Takilant er et postkasseselskap som skal være eid av datteren til Usbekistans president, Gulnara Karimova.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også om Vimpelcom-saken:

Ryggen fri dnPlus  (DN+)

Lunder fikk advarsel fra ansatt om mulig korrupsjon

- Han er selvfølgelig svært lettet

Se DNTV: Vimpelcom-saken på fem minutter

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert: